Не е за вярване! Ето какво реши МВР за 40 полицаи, бездействали с двойния убиец Семерджиев

payimage-576984

Двама полицейски служители – Симона Радева от Първо районно управление и приятелят й Мирослав Якимов от Четвърто са единствените служители на реда, наказани дисциплинарно с най-тежката санкция „освобождаване от длъжност“ след проверката на Вътрешна сигурност на МВР по случая с шофьора Георги Семерджиев. Други 40 служители на полицията са санкционирани с порицание, показа справка на „Дневник“. Радева бе освободена от системата със заповед от 8 юли м.г. – само няколко дни след като на 5 юли м.г. Семерджиев причини тежката катастрофа на бул. „Черни връх“, при която загинаха две млади жени.

Веднага след инцидента МВР започна пълна проверка на всички служители, които през последните години не са упражнили достатъчно контрол или не са изпълнили достатъчно ефективно служебните си задължения при различни проверки на Семерджиев. На 17 януари тази година е бил наказан с уволнение и приятелят на Симона Радева – Мирослав Якимов, който работил в столичното 1-во РУ.

Симона Радева не бе обвинена по случая и остана само свидетел по делото, макар че главният секретар на МВР Петър Тодоров каза още преди година, че проверката срещу нея е установила „неправомерни действия от нейна страна“, а по-късно тя самата разказа пред съда как е помогнала на Семерджиев да се прибере в дома си като му е занесла стълба часове след катастрофата.

По делото за инцидента е свидетел и приятелят й Мирослав Якимов, който тогава е участвал в огледа на мястото на катастрофата на бул. „Черни връх“, а по време на разпита си пред съда той даде объркани показания.
Справка на „Дневник“ показа, че други 40 служители на реда са наказани с порицание – една от общо шестте дисциплинарни санкции във ведомството. Всички те са от различни районни управления в София и полицейски структури и на разлчни нива в системата. Най-много са санкционираните от отдел „Пътна полиция“ – 24 души са били наказани с порицание със заповед на министъра след приключване на дисциплинарните производства на 9 януари 2023 г.

Същото дисциплинарно наказание е наложено и на двама служители от 7-мо Районно управление на 7 септември 2022 г., един от 5-то РУ е наказан на 7 декември 2022 г. Останалите наказани служители са трима от 4-то РУ, четирима от 6-то РУ, други четирима от 7-мо РУ, един от 3-то РУ със заповед от 9 януари тази година и един на позиция в оперативен дежурен център – СДВР.

Семерджиев обжалва присъдата от 20 г. затвор

Година след катастрофата, Георги Семерджиев обжалва присъдата на Софийския градски съд, който го призна за виновен на първа инстанция по 5 обвинения и му даде общо наказание от 20 години затвор. Сред престъпленията, за които бе осъден, са това, че е управлявал аудито си след употреба на наркотични вещества, че е показал пред полицейски служители фалшива шофьорска книжка, издадена от Швейцария, че е шофирал с фалшиви регистрационни табели.

Бе наказан и за това, че в джипа след катастрофата са намерени наркотични вещества – метамфетамин, както и по най-тежкото обвинение – за смъртта на Хариет Стефанович и Христина Дилева. В момента делото се гледа на втора инстанция пред Софийския апелативен съд, а междувременно в Софийския районен съд той е подсъдим по друго обвинение – че е шофирал с фалшива книжка, но все още няма присъда по това дело.

Хващан е без книжка 6 пъти, отнели са му 80 точки

Катастрофата, предизвикана от Семерджиев и съмненията за това, че полицейски служители са му помогнали да се укрие след тежкия пътен инцидент стана повод полицията да назначи мащабна вътрешна проверка за действията на всички служители, които са го проверявали през последните години.

Първоначална справка тогава показа, че той е спиран в нарушение многократно много преди 5 юли 2022 г., хващан е 6 пъти без книжка и има 80 отнети точки (при максимални 39 в талона). Проверката показа, че българската му книжка е отнета от 2005 г., но до момента на катастрофата Семерджиев не само е шофирал активно, но и е бил спиран достатъчно често от служителите на реда, без последствия за него.
От първоначалната проверка се разбра и че полицията е уведомявала няколко пъти прокуратурата за различни негови нарушения, които обаче не са били санкционирани. Налагани са му глоби многократно.

През последните години преди катастрофата при различни проверки, за които е бил спиран, полицаите са установили серия от нарушения – че е шофирал неправоспособен, че е минал на червен светофар в София. Образувано е било и друго досъдебно производство, след като проверка е установила, че автомобилът му е бил със затъмнени стъкла, а той е управлявал под въздействието на наркотици. Само от началото на 2022 г. са му били съставени 3 фиша – че автомобилът му е със затъмнени стъкла, че не носи документи и че не е минал задължителния годишен технически преглед.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ