Експерти: Радев е дясната ръка на Путин на Балканите! Има риск след следващите избори да…

payimage-591008

В студиото на „Здравей, България” политологът Любомир Стефанов, журналистът Петко Георгиев и медийният експерт доц. Георги Лозанов обсъдиха позицията на Румен Радев относно войната в Украйна. Президентът заяви, че украинската държава настоява да води бойни действия. С думите си предизвика различни реакции сред политиците.

„Не виждам нищо нелогично в неговото поведение. Румен Радев е най-ценната руска инвестиция в българската политика последните десетина години. Президентът защитава инвестицията си. Радев се дезавоира като Путинист още в първия ден на войната. Катастрофира тотално миналия месец на срещата си с президента Зеленски. Сега с гръмки изявления се опитва по някакъв начин да компенсира остатъчния престиж, който му носи президентската институция, но смятам, че е прекалено късно”, коментира Георгиев.

„За да защитя думите си с факти, просто трябва да припомня интервюто на колегата Георги Коритаров с генерал Леонид Решетников. Радев е номиниран за президент след разговори на Корнелия Нинова с Решетников, който е генерал от руското разузнаване. Той е наричан дясната ръка на Путин на Балканите”, поясни Георгиев.

„Изказването на Радев има два адресата. Единият е руското посолството, а другият е българският избирател. На последните избори спечели е едно стабилно евроатлантическо мнозинство, което реално влиза в конфликт с една друга политическа задочна общност, която се състои от президента, „Възраждане” и БСП. Преди основният конфликт беше ГЕРБ-ПП. Сега фокусът се е измести между тези две политически представителства. Президентът беше видимо недоволен, когато това мнозинство успя да направи някакво правителство. Фактически то взе властта на президента, „Възраждане” и БСП, които реално управляват България през последните 3 години с някои паузи. В крайна сметка, това е предизборно изказване”, обясни Лозанов. Според него има риск след следващите избори да имаме правителство с проруска ориентация.

„Съгласен съм, че президентът Радев се заиграва с политически факти. Не знам дали стигне до там, че да реализира собствен политически проект”, коментира Стефанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ