Франция ни разсипа от критики за 111м пилон на Рожен: Една щръкнала мачта в планината

румен радев пилон рожен

Франция разсипа от критики страната ни, заради крайно екзотичната идея за монтиране на полина в Рожен.

Няма никаква рационална връзка, която здравият разум може да открие, между височината на един пилон и успехите на една нация в нито едно отношение – нито културно, нито икономически, нито естетически.

И все пак в България това е едно от най-одобряваните събития в последните години.

В тази балканска страна национализмът и популизмът са във възход, пише Франс прес.

„Една щръкнала мачта в планината в Южна България превърна най-бедната държава сред членките на ЕС в страната с най-високия флагов пилон в общността. Този факт преизпълва едни хора с гордост, у други обаче предизвиква само подигравки.“ – пише най-старата информационна агенция в света Франс прес.

Огромното знаме с площ 1100 квадратни метра трябва да символизира територията на България от 111 000 квадратни километра и беше издигнато на рекордно висок пилон от 111 метра миналата седмица на една горска поляна в Родопите.

Така България отнема първото място на Финландия, която досега водеше в Европа със 100-метров пилон. Извън Европа обаче има и два пъти по-високи.

„От това българите няма да станат по-богати, но то ще повдигне духа на хората“, казва 45-годишният Симеон Караколев, организатор на ежегодния исторически и фолклорен фестивал в Рожен, чиято фондация стои зад проекта.

Кампанията стана обект на многобройни подигравки в социалните медии, а един колаж, който изобразява президента, виещ се на пилона, се разпространи масово. Много хора заявиха, че страна, която има проблем с масовата миграция и чиято здравна система се срива, има далеч по-спешни грижи от събирането на пари за пилон. – коментират от Франс Прес.

Източник: Стандарт



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ