Екоминистърът разтърси ефира: Руска пропаганда! Искат летният сезон по морето ни да бъде провален

юлиян попов

Проблемът с миризмата е, че не може да бъде обработена и регистрирана. Тя не вреди директно върху околната среда. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по повод сигналите за системни обгазявания в Разград.

Могат да се засекат веществата, които образуват миризмата. Този въпрос трябва да се уреди законово. Ние сме решени да работим за неговото решаване, но ще бъде сложно, този въпрос не е решен и на европейско ниво, заяви Попов.

По думите е възможно е две измервателни станции да показват различни стойности. Това не са станции на РИОСВ, това са европейски станции, те са международно сертифицирани. Това, което показва официалната станция, не може да бъде фалшиво, посочи екоминистърът.

Той обяви, че ще отиде в Разград, за да се запознае с проблема. Ще отида там, за да ме ругаят на място. На европейско равнище се работи усилено, за да се реши въпроса, добави Юлиян Попов.

Министърът увери, че няма замърсяване на Черно море след взривяването на язовир „Нова Каховка“ в Украйна.

Апелирам да се вярва малко повече на институциите. МОСВ публикува проверена информация. Нашият ангажимент не към определени хотели, а към хората. Когато има нещо, ние го казваме. Няма криене, подчерта Попов.

Той отбеляза, че в български медии се разпространява хибридна руска пропаганда по темата.

По думите му руски телевизионни водещи директно призовават проблемът да се използва, за да се провалят летните сезони в Румъния и България, което да доведе до недоволство и призиви да се подкрепи руската пропаганда за войната в Украйна.

Според него проблемът с емисиите на конвенционалните източници на енергия – въглищата, не може да бъде решен.

Решението е пазарът, защото той изтласква този тип централи. Тези централи трябва да бъдат заменени чрез енергийна ефективност. Това е проблем в България – че трябва да увеличим значително енергийната ефективност. Това може да стане и с увеличаване на трансграничната свързаност, когато имаме трансгранична мрежа, която се разпростра на хиляди километри, тогава неравномерността се балансира. Трябва да се подобри инвестиционната среда у нас, защото инвеститорите имат огромен интерес да инвестират във възобновяеми енергийни източници и в енергийна ефективност, заяви министърът на околната среда и водите.

Няма реална опасност България да загуби пари по Плана за възстановяване и устойчивост в областта на екологията, каза още Юлиян Попов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ