Гърми нов международен скандал! Разследват срещи на деца с Румен Радев и Симеон II

румен радев деца

МВР в Северна Македония е изпратило до прокуратурата в Битоля сигнал срещу ръководството на „Малък Битолски Монмартър“. Това е съобщил в Битоля по време на инициативата си „Отворен кабинет“ министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски, пише сайтът „Независен”.

Според изданието става дума за художественото студио, което „на няколко пъти е водило в България деца, включително на срещи с български политици, между които и с президента Румен Радев“. Спасовски е уточнил, че знае за случая от медиите, а полицията е информирала Основната прокуратура в Битоля „за информацията, с която разполага“.

„Очакваме да видим дали прокуратурата ще даде разпореждане за събиране на съответната документация”, казва Оливер Спасовски, цитиран от изданието.

По думите на Спасовски „няма жалби от родители на деца, членове на студиото, които са пътували до България и са били снимани на срещи с български политици“. Според Спасовски жалба не е подадена и от организация, включително от Първо детско посолство „Мегяши“, за което по-рано днес същото издание писа, че е изпратило писмо до „Независен“, в което изразява безпокойство „предвид отношенията с България и Гърция, да се водят деца на срещи с политици в тези страни, особено ако не е ясно каква е целта на тези срещи”.

„Апелирам, не само за този случай, да се повдигат наказателни обвинения и да се взимат показания, за да могат институциите да предприемат действия. Не е необходимо да започваме дела само по сигнал. След като прокуратурата е уведомена, вече има производство“, казва Спасовски, цитиран от изданието.

По-рано днес под заглавие „Битолският Монмартър“ е злоупотребявал с деца за политически цели“ същото издание пише, че от Първото детско посолство в света „Мегяши“ са изразили позиция „че децата, членове на „Малък Битолски Монмартър“, се използват като инструмент за политически цели под претекст „за развитие на добросъседски отношения“ и са призовали прокуратурата „да се задейства заради нарушения на законите”.

Тази реакция също идва в резултат на публикация на „Независен“ под заглавие „Как „Малкият Монмартър от Битоля“ прекрачи границата на изкуството и влезе в политиката“, в която се посочва, че „деца, членове на Детското арт ателие „Св. Св. Кирил и Методий“ в Битоля, са били водени в България за срещи с български политици, след което децата са били снимани с тях”, а снимките са публикувани в медии в България и Северна Македония без организаторите да са имали разрешение от родителите.

„Анализирайки текста „Как „Малкият Монмартър от Битоля“ прекрачи границата на изкуството и премина в политиката“, „Мегяши“ смята, че е „изключително неуместно или странно като ход, в настоящия политически контекст, в който се намира (Република Северна) Македония, особено предвид отношенията с България и Гърция, да се водят деца на срещи с политици в тези страни и особено ако не е ясно каква е целта на тези срещи.

Възниква въпросът защо децата са водени в България при Симеон II и президента Румен Радев? Каква е целта на посещението на гроба на цар Борис Трети? Каква е целта на всички тези срещи и посещения? Как е обяснено на децата кой е цар Борис Трети? Какво разбраха и научиха децата от това посещение? И всичко това се случва в момент, когато в (Република Северна) Македония има напрежение тъкмо по тези въпроси.

Децата не са украса за нечий (политически) маркетинг. Те не са обект, имат равни права като всички останали и трябва да бъдат третирани като такива. В противен случай участието на деца като декор на определени събития или събития с неясна предистория и дневен ред, е политическо насилие над деца“, се казва в писмото на „Мегяши“ до „Независен“.

„Децата отиват в България без родителите им да са подписали съгласие за програмната част на посещението, за съдържанието, което ще се предлага на децата и което ще се реализира, нито са информирани за тях“, казват от Първото детско посолство, според които „децата се използват като инструмент за политически цели под предлог за развитие на добросъседски отношения”, пише „Независен“.

В началото на юли 30 млади художници от Република Северна Македония и България рисуваха картина с размери 5 на 6 метра, изобразяваща мечтаното единство между Северна Македония и България пред Народния театър в София. Това е третата поред среща на млади художници от двете държави рамките на кампанията “От двете страни на границата” на д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска памет“, а президентът Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 художниците от България и Република Северна Македония, които участват в инициативата за добросъседство и приятелски отношения между двете държави, посочва БТА.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ