Христо Гаджев успокои народа: Не изпращаме всички БТР-и! Това е солидна помощ за Украйна

христо гаджев

Изпращането на военна техника от България за Украйна се случва няколко седмици след посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски у нас. Страната ни изпраща 100 бронетранспортьора, решиха депутати. Възможностите на България са да изпраща техника от МВР, за която няма много информация и това доведе до поредния разгорещен дебат в пленарната зала. България ще изпрати на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжения, както и резервни части за обслужването ѝ.

Решението на депутатите за помощта на Украйна, която България да изпрати, отново стана повод за скандали в Народното събрание. Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев обясни, че конкретните параметри на сделката ще станат известни, след като правителството сключи споразумение за дарение с украинското и то бъде върнато в Народното събрание за ратификация.

„Това не са всички БТР-и на МВР. Това са тези, които са с отпаднала необходимост на МВР и съответно още преди години са преценили, че повече не им трябват, а всъщност са в тежест. В момента не са в употреба и не са в употреба от години“, заяви Гаджев пред Bulgaria On Air.

Първият български представител в НАТО ген. Съби Събев подкрепя взетото решение. „Това е солидна помощ от наша страна за Украйна с бронирана транспортна техника, от която имат голяма нужда, особено при мобилните операции, които се очаква се разгърнат на територията на Украйна в следващите два-три месеца“, смята той.

А предложената компенсация за страната ни трябва да бъде договорена от правителството.

„Първоначалното предложение беше в отговор на Министерството на отбраната за 200 млн. долара, които да бъдат предоставени от САЩ за България. Сега вече въпросът е колко ще се договорят за тази помощ“, обясни Гаджев.

След споразумението, което правителството трябва да сключи с украинската страна, последната дума отново ще е на Народното събрание.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ