Министър Вътев с извънредна новина за украинския земеделски внос: Внасяме в ЕК спешно искане

payimage-592786

Предстои да се внесе в Европейската комисия искането за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос в пет от държавите от ЕС и комисията да се произнесе окончателно.

Това заяви за БТА в троянското село Орешак министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Пет страни, сред които България, настояват ЕС да удължи забраната за внос на зърно от Украйна. По думите му България има проблем само с три продукта. „Това е доста сложен политически въпрос, не е достатъчно на нивото на Министерство на земеделието да бъде решен. Проблемите на България са само със слънчоглед, слънчогледово нерафинирано масло и със сухо мляко. Ние нямаме проблем с пшеница, царевица, ечемик. Залежава българският слънчоглед в складовете. Сухото мляко, което влиза на много ниска цена от Украйна, сваля цените на българското мляко и то вече е под себестойност“, посочи министърът.

Той коментира и излизането на Русия от черноморската сделка. „От тук тръгна проблемът – Украйна не може повече да изнася по море своите наличности от зърнени култури и това трябва да стане по суша, през така наречените коридори на солидарността. В същото време нашата инфраструктура не е в състояние да поеме такъв интензивен трафик. Пристанищата ни във Варна и Бургас нямат капацитет да натоварят такова количество“, посочи Кирил Вътев.

Той добави, че затова ще се търси съдействие от Гърция и Хърватия да ползваме техни пристанища. „Проблемът е международен и касае целия Европейски съюз. Всички сме солидарни с Украйна, тя е нападната държава. Нейните големи предприятия за преработка на слънчоглед в момента са извън производствена възможност и от тук тръгва вече големият проблем, тъй като в световен мащаб производството на слънчогледово масло е съсредоточено в Украйна, Румъния и България“, заяви земеделският министър.

По думите му България е един от големите производители на слънчогледово масло. Износът се е увеличил значително.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев откри първия по рода си фестивал на виното „Открий го! Местното вино“ в троянското село Орешак. Изложители от България и Румъния представят своите продукти на 25 щанда в експозиционната площ на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства (НИХЗИ).



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ