Дончева се развихри: Депутатите да извадят килимчето от под краката на Радев и да кажат ,,това са правилата“

татяна дончева

„Най-същественият проблем е, че няма конкретни текстове. Не може да се говори са реформа и конституционни промени без текстове, понякога една дума и запетая могат да обърнат смисъла“, каза Татяна Дончева от „Левицата“ и „Движение 21“ в ефира на бТВ.

По думите й идеите на ПП-ДБ са извън обявения предмет на промени, които касаят съдебната система.

„Единственото конкретно е как мандатът на главния прокурор да бъде съкратен от 7 на 5 години. Всичко останало, което се лансира, е отклоняващо вниманието и доста спорно“, допълни Дончева.

По думите и механизмът за разследване на главния прокурор „не става за нищо“. Според нея съдиите, прокурорите и разследванията имат нужда от независимост при вземане на решения по преписките си.

„Те също се стремят към това и ако има опасения от едно голямо конституционно решение да извадим прокуратурата от съдебната система и да я направим самостоятелен орган, което би било истинската реформа, те се опасяват и основната база на тяхната съпротива е страхът да не бъдат политически подчинени“, каза още Дончева.

По думите й трябва да има мандатност на кметовете, а темата със служебните кабинета коментира така:

„Ако не искаме служебно правителство, топката е в парламента. Нека парламентарно представените политически сили да предложат повече усилия на още едно основания, както положиха усилия да бъде извадено килимчето от под краката на президента, и да кажат „Ние определяме правителството, това са правилата““, каза Дончева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ