Експерти: Войната ескалира и напуска границите на Украйна, България трябва да подготви народа си

проф тодоров

Дронове атакуваха сгради в центъра на Москва. На фона на тези атаки руският политик Пьотр Толстой заяви, че се подготвя украински сценарий за България. В същото време експерти от Международната агенция за атомна енергия потвърдиха наличието на мини в близост до Запорожката атомна електроцентрала.

„Рисковете се натрупват, има предвидими и случайни рискове. Малък човек с неголям ум може да причини повече щети, отколкото би могла да причини най-блестящо замислената военна операция. Част от действията във войната придобиват партизански характер. Ще се търсят уязвими места в гражданската и военна инфраструктура. Действията излизат извън Украйна, след като дронове атакуват Москва“, коментира журналистът проф. Валерий Тодоров в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него офанзивите и контраофанзивите зациклят, а страничните ефекти от войната ще се проявяват по-често. Проф. Тодоров не е оптимист, че настъплението на украинските сили ще даде търсения ефект.

„И двете страни в момента вкарват резерви, военните действия се водят с много жертви и мъчително напредване и в двете посоки. Използват се нови оръжия и различни сценарии, които да разбутат логиката на досегашните бойни действия. Късната есен ще са по-ясни позициите, до които могат да стигнат двете страни и е вероятно тогава да се търси решение във вид на преговори“, анализира той.

Военният експерт Илия Налбантов посочи, че има ескалация на конфликта.

„Актът на атака с дронове към Москва ще стане системен в близко бъдеще. Военните обекти в Москва ще бъдат част от деконструкцията в отношенията на руснаците към тази специална военна операция и тогава те ще разберат истинското лице на войната“, заяви той.

По думите му в момента не е започнал основният етап на контраофанзивата, осъществяват се подготвителни действия. След това ще бъдат въведени резервите на Украйна. С получените далекобойни системи ще бъде унищожена цялата логистика, която осигурява войските на Русия на фронта, предположи Налбантов.

Украинците ще бъдат безкомпромисни, стига да имат достатъчно боеприпаси, убеден е военният експерт.

Проф. Валерий Тодоров определи думите на Пьотр Толстой като част от хибридната война и подчерта, че руският депутат няма влияние, което да се изрази в действия.

„Винаги трябва да имаме едно наум, тъй като сме близо до бойните действия. Нищо не може да бъде изключено, когато се води война. Пьотр Толстой го помня като по-млад журналист, беше доста по-умерен. Сега заема доста крайна прокремълска позиция“, смята журналистът.

Гостът в студиото добави, че не бива да подценяваме списъка в украинския сайт „Миротворец“.

„Да се отделят и посочват по този начин наши граждани, които имат различна позиция от тази, която преобладава, е недопустимо и не е безопасно. След като и ООН се ангажира с този сайт и поиска да бъде прекратена тази информация… Има лични данни на над 4 хил. журналисти. Украйна проявява рефлекси, които не са допустими от гледна точка на демократичната практика“, коментира проф. Тодоров.

Налбантов е на мнение, че Пьотр Толстой казва това, което мисли Путин.

„Това са част от имперските амбиции на Русия – да възкреси Съветския съюз. България трябва да се ангажира с пълното изпълнение на Член 3 от Вашингтонския договор и да подготви собствените си военни сили и народа си за евентуални провокации и агресии от Русия. Русия ни е нападала, окупирала и вероятно има намерение пак да го прави“, предупреди военният експерт.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ