Войната се разгаря! Радев контра на Мария Габриел, удря по масата за посланик в Киев

румен радев, мария габриел

Всеки път, когато президентът и правителството имат търкания помежду си, това избива в поредната посланическа криза. В момента тихо се разиграва най-новата серия, но всъщност подобни колизии има още от времето на първия демократично избран президент в българската история – д-р Желю Желев.

Тази неприятна особеност се запази през годините, като имаше своите особено силни проявления при двата мандата на Георги Първанов, който първо се противопоставяше на подбора на външния министър Соломон Паси, а в края на 10-годишното си управление на “Дондуков” 2 вече бе “на нож” с кадровата политика на външния министър Николай Младенов.

Сега е поредното “дежавю” – в първия мандат Румен Радев дълго се противопоставяше на външната министърка на ГЕРБ Екатерина Захариева, а сега се опъва на Мария Габриел. Посланическите назначения всъщност са само брънка в тежката верига от противоречия между “Дондуков” 1 и 2

Преди това президентската институция и правителството бяха в скандали покрай освобождаването на зам.-министри, оставките на областните управители, промените в конституцията, бюджета и пр. Причината за последния блокаж на посланическите ротации е, че държавният глава за момента е против да се изпраща посланик в Украйна, предава “24 часа”.

Последно на този пост бе Костадин Коджабашев

Посолството и консулството в Одеса затвориха врати през февруари миналата година, малко след началото на руската агресия в Украйна. Дипломатите ни помогнаха за евакуацията на български и чужди граждани от Украйна и с последния курс се прибраха заедно със семействата си у нас.

Посолството стоя затворено до 12 септември 2022 г. Малко преди това през август завърналият се посланик Коджабашев пое поста на зам.-министър на външните работи в служебния кабинет на Гълъб Донев. Остана и във втория служебен, докато той не сдаде властта на 6 юни. Месец преди това Коджабашев получи ново назначение – посланик на България във Ватикана.

Така на практика, макар посолството отдавна да възобнови работа, стои без редовен пратеник в Киев повече от година. Временно управляващ мисията е първият секретар Герман Ванчев.

Още след като служебното правителство взе решение Коджабашев да бъде назначен на ново място, “24 часа” пита служебния външен министър Николай Милков кога планира да бъде изпратен нов човек, а той отговори така: “По отношение на посланика на България в Украйна ние решихме да инвентаризираме възможностите и да видим какви биха били потенциалните кандидати. Към този момент не се стигна до избирането на подходящ кандидат, така че този въпрос остава за следващия пакет посланици, които може би следващо правителство трябва да предложи, да се надяваме редовно”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ