Премиерът акад. Денков шокира с признание за миналото си: Да, истина е този факт за мен!

акад. николай денков

“Роден съм в Стара Загора и живях там до 6-годишна възраст, преди да стана ученик – вече в София”, разказа за “24 часа” премиерът акад. Николай Денков. Във всички негови биографични справки присъства фактът, че е роден в Града на липите – но без никакви други подробности.

Акад. Денков е роден в Стара Загора, защото и двамата му родители са инженер-химици, по това време са строили Азотноторовия завод (АТЗ), а след това са работили в него – баща му в цех “Сярна киселина”, а майка му – в “Амонячно производство”, разказа той.

Точно когато майката на министър-председателя е бременна с него, в завода става авария и тя участва в спасяването на хора. За да не попадне в нов инцидент в това състояние, я преместват на друга работа – става учителка в Професионалното химическо училище “Дмитрий Менделеев” в Стара Загора. Според премиера училището е било на много високо ниво и майка му имала там чудесни колеги и ученици, с които поддържала отлични отношения чак до смъртта си.

За нивото на химическото училище говори фактът, че малко след като родителите му заедно с него се преместват в София, в старозагорското химическо училище пристига на посещение Маргарет Тачър. Тогава тя е министър на образованието и науката на Великобритания.

“Разбира се, спомням си добре Града на липите. В Стара Загора живеехме близо до входа на Аязмото, до фонтана с жабките. Имам приятели от града, включително от Националната природо-математическа гимназия, която завърших в София.

Също така учениците на майка ми от химическото училище се обаждаха редовно за периодичните срещи на випускниците. До края на живота си майка ми ходеше в Стара Загора, за да се среща с учениците си.
С част от тях се познавам и доскоро ми пишеха съобщения”, разказа още премиерът.

Така химическата кариера на неговите родители става причина Николай Денков да е роден в Южна България, въпреки че родът му е изцяло от Северна. Баща му Денко Иванов Денков е от ловешкото село Брестово, а майка му Велика Денкова е от Гложене до Козлодуй.

Кариерата им ги изпраща в старозагорския химически завод, в който кипи от събития още преди тежката авария.

Например, година по-рано, през 1961 г., докато заводът е строителна площадка, там се снима филмът “Хроника на чувствата” на Любомир Шарланджиев с участието на много младите Жоржета Чакърова, Григор Вачков, Йосиф Сърчаджиев, Васил Михайлов и др.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ