Вигенин с безпощадна атака към нахилената съдийка Гьонева: Добър човек ли е?! Имам уважение, но…

363375682_10229871306223868_7030835981539940656_n

Зам.-шефът на Народното събрание и депутат от БСП Кристиан Вигенин безпощадно точно описа ситуацията в съдебната система в страната покрай зверството с 18-годишната Дебора, извършено от садиста Георги и действията „по закон“ на правораздавателните органи. Наред с хирургически прецизния си анализ, в крайна сметка заключаващ се с темата за човешката доброта и ценности, Вигенин разкри във Фейсбук профила си, че и отскоро самият той учи право:

„Винаги съм изпитвал уважение към хората, посветили се на правото, независимо в коя сфера – съдии, прокурори, адвокати, университетски преподаватели, юрисконсулти… Досегът ми с работата им е бил непряк.

Преди няколко години обаче ми се наложи да свидетелствам по едно дело. Може да не съм прав, но това, което видях, доста се разминаваше с представите ми – прокурорът беше повдигнал грешно обвинение, което едва ли щеше да доведе до резултат; съдийката с поведението си предизвикваше всичко друго, но не и респект и усещане за компетентност; адвокатът на обвиняемия задаваше въпроси, които всъщност влошаваха положението му.

Тогава се зарекох, че някой ден ще се захвана да уча и право, за да разбера по-добре тази система. Така вече три години разширявам кръгозора си, което си е голямо изпитание при моята натовареност.

И колкото повече научавам, толкова по-ясно осъзнавам, че ефективното правораздаване, което гарантира справедливост и законност, е в сърцевината на всяко проспериращо общество, на всяка успешна държава.

И че независимост на съдебната власт означава не самодостатъчност, а свобода да служи на хората и на държавата. Това става с морални, ангажирани и компетентни хора.

Усмихнатата съдийка от Стара Загора може да е добър юрист, но дали е добър човек? Притеснява ме, че може би не е изключение, а събирателен образ. Изглежда не промени в Конституцията и законите, а само общественият натиск и нетърпимостта към беззаконието ще променят нещата.

В същото време трябва да си даваме сметка, че избягването от правосъдие е модел, който се налага от най-високо ниво и върви надолу. Един партиен лидер протестира вчера срещу насилието и срещу безнаказаността по отношение на насилника. Хубаво. Но същият лидер направи всичко по силите си, за да спаси от правосъдието своя некоалиционен ортак. Кога е искрен? За двойните стандарти времето свършва!“, надява се Вигенин.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ