Премиерът Денков: Колеги, от нас започва примерът! Имате 1 седмица, искам промени и мерки

payimage-591109

“Добро утро на всички. За съжаление, темата на деня не е добра“, това обяви премиерът акад. Николай Денков в откритата за медиите част от днешното правителствено заседание. Той отправи обръщение към различни групи от обществото по повод последните случаи на насилие у нас.

„Днес за пореден път хората в България са гневни и имат основание. Защото сме свидетели на поредното садистично действие, което е останало незабелязано от правосъдната система“, заяви Денков за случая с 18-годишната Дебора от Стара Загора и последвалите протести в цялата страна.

„Шокиращо е както безразличието към чуждата болка от длъжностни лица, така и гласовете на подкрепа, макар и редки, към това престъпно деяние, които се появиха през последните дни. Време е всеки от нас да поеме своята роля и отговорност, за да спрем настъплението на агресията и болката в нашия живот. Във връзка с това възлагам на министрите на правосъдието, министъра на вътрешните работи, министъра на труда и социалната политика и министъра на образованието и науката през следващата една седмица внимателно да прегледате това, което не работи във вашите системи, и да предложите промени, с които да променим тази негативна тенденция. Моля ви да отбележите и мерки, които не са само в областта на правителството и които засягат и другите институции.

Очаквам силите на реда да използват сила тогава и само тогава, когато е абсолютно необходимо. А в останалото време да бъдат сила на доброто. Който не разбира разликата, няма място в системата на вътрешните работи. Това е, което зависи пряко от нас – от правителството. В допълнение, призовавам народните представители да приемат правилните закони, които защитават жертвите и не оставят вратички за измъкване на насилниците.

Призовавам правосъдната система, прокурорите и съдиите, да използват правомощията си, за да защитават жертвите, а не насилниците. Защото хората искат правосъдие, а не апатия и безразличие към човешката болка.

Родители и учители, от вашия личен пример зависи какви ще израснат нашите деца. Училището е място колкото за образование, толкова и за възпитание. Една ваша добра постъпка, която децата ще запомнят за цял живот, значи много повече от десет урока по морал“, каза министър-председателят.

Той се обърна и към медите и популярните личности в социалните мрежи: „Вие може да помогнете много, като показвате доброто и красивото и не рекламирате насилието.“

„Колеги политици, нямаме право да се възмущаваме от проявите на насилие, ако ние самите публично се държим като агресивни насилници. За жалост, напоследък това се случва много често. Нека и ние да дадем положителния пример, който се очаква от нас“, заключи премиерът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ