От СЕМ изригнаха: Денков прави недопустими оценки и внушения за работата ни! Той не разбира

payimage-540100

„Съветът за електронни медии намира за недопустими оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на СЕМ.“

Това заявиха членовете на съвета в официална позиция, с която отговарят на министър-председателя Николай Денков и неговата оценка за регулатора.

„СЕМ очевидно не си върши работата“, каза той в интервю, което даде във фейсбук, отговаряйки на въпросите на журналисти и потребители на мрежата.

По този повод СЕМ разпространи следната позиция:

„Съветът за електронни медии намира за недопустими оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на СЕМ. Изразеното по време на двумесечния отчет под формата на интервю показва непознаване на правомощията на органа, определени в Закона за радиото и телевизията; незнание по отношение дейността на кои лица е компетентен СЕМ; неразбиране, че професионалните стандарти за журналистическа дейност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“.

Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и препоръките във всеки един от докладите на Европейската комисия по върховенството на правото, като коригират собственото си поведение по отношение на независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната.

Съветът за електронни медии обръща внимание, че за изминалата година е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на правомощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по темата за войната в Украйна, които включват и анализират проблема с дезинформацията.“

Позицията на СЕМ не е подкрепена от Пролет Велкова – една от петте членки на съвета.

Поводът за изявлението са думите на Денков: „СЕМ очевидно не си върши работата. Не може журналисти, които разпространяват неверни факти да не бъдат санкционирани. Журналистическата етика изисква проверка през няколко източника, а ако събеседника ви каже нещо невярно, веднага да го опровергаете“.

Във връзка със свободата на словото премиерът допълни: „Факт е, че има доста голяма дезинформация, с различни интерпретации, с измислени твърдения, които изобщо не съответстват на истината. За да има престъпление, те трябва да залегнат в Наказателния кодекс. В нашето законодателство няма, но би било трудно да се направи, защото това е една от ценностите на демокрацията – свобода на словото. Ако започнем да забраняваме много лесно, в един момент трябва да внимаваме какво казваме, както се е случвало в едни други времена“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ