СКРЪБНА ВЕСТ! Внезапно на 52г. почина легендарният музикант Борис Петров

IMAGE_15116971_40_0

Почина Борис Петров – дългогодишен солист-оркестрант в Биг бенда на Българското национално радио и виртуозен музикант.

Борис Петров е роден в Русе през 1970 година. Син на големия български джаз саксофонист Петър Петров – Парчето, той открива музиката в най-ранна възраст. През 1982 г. е приет за ученик в Русенското музикално училище с кларинет. Печели два пъти конкурса за камерна музика „Златната Диана“ през 1984 и 1986 година. Започва да свири и на саксофон след поканата на Александьр Владигеров за участие в спектакъла „Рапсодия в Синьо“.

Първите му стъпки като саксофонист са ключов момент за Борис и той продължава своята кариера като през 1989 е приет за студент в Българска Държавна Консерватория специалност саксофон в класа на Светозар Русинов. Участва в много и най-различни музикални формации. През 1991 основава джаз трио „Русчук“, с което печели голямата награда на фестивала в Букурещ през 1992 г. През същата година е ученик в майсторски клас по пиано на Милчо Левиев, пише 24 часа.

От 2000 година е солист-оркестрант на Биг Бенда на БНР, кьдето работи и досега. Гост-музикант е в много концерти на симфоничния оркестър на БНР, активно участва в джаз фестивали в България и чужбина. През 2013 г. е поканен от проф. Пламен Джуров да изпълни неговия Концерт за алт саксофон и оркестър. От 2013 година е и музикален директор на Джаз фестивал Русе, с което продължава традициите създадени от неговия баща, но със собствен стил и модерност.

Поклонението ще се състои в неделя, 13 август, от 14:30 часа в „Света София“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ