Цял свят говори за него! Български ученик се класира в топ 5 на световната школа за STEM изследователи

307990923_5539939469409046_8695765702926937712_n

Българският ученик Радостин Чолаков влезе в т.нар. „топ 5“ на двете класации на 40-ото издание на RSI (Research Science Institute) – лятна ученическа школа за STEM изследователи, която традиционно се провежда в Масачузетския технологичен институт. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Чолаков е ученик в математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив. За първи път български участник се класира едновременно в двете категории – за писмено и за устно представяне на изследователски проекти във всички STEM области, разказват от МОН.

„По време на школата работих с Хан Гуо и проф. Юн Ким по проект за квантуване на големи езикови модели“, разказва Радостин, цитиран от пресцентъра на министерството. В него те изследват как могат да направят моделите като този, използван в ChatGPT, по-малки, за да бъдат използвани на повече устройства и от повече хора.

„Основната методика беше, че разглеждаме как теглата на тези модели са разпределени и на база на това ги закръгляме към по-малко на брой възможни стойности. Резултатите засега са, че успяваме да достигнем и дори да подобрим текущите най-добри методи за квантуване след като ги тествахме върху модела LLaMA-2, който „Мета“ публикува едва преди две седмици“, коментира Радостин Чолаков.

По думите му проектът продължава и той ще работи през годината с групата на проф. Юн, за да бъде развит той на професионално ниво.

Преди година, ученикът Радостин Чолаков, наричан още родопският Бил Гейтс, получи втора награда „Джон Атанасов“. Отличието се присъжда на млади български учени в областта на компютърните науки с изключителни резултати. Грамоти му връчи липно президентът Румен Радев на тържествени церемонии.

„Грамотата, която получих, се дава на хора, представяли страната ни на международни олимпиади или научни конференции и форуми. В конкретния случай аз тази година имам награди от научните панаири Regeneron ISEF в Атланта (САЩ) и EUCYS в Лайден (Нидерландия), като на последния имам второ място в Европа. Като цяло смятам, че президентската инициатива за отличаване на младите хора в сферата е много полезна, защото, от една страна, ни мотивира да поддържаме нивото и занапред, както и служи да се запознаем със съмишленици там. От друга страна, мотивира и по-млади ученици да се борят за място сред наградените, като полагат и те съответните усилия. Аз, разбира се, съм щастлив от получаването на такава награда и пожелавам на все повече ученици да имат повод и те да я получат“, коментира тогава Радостин пред „България Днес“.

Преди години Радостин впечатли „Гугъл“ с приложение за забавни факти, а впоследствие разви инициативата за изкуствен интелект на български език xn--80acrfj7c.ML. Гениалният младеж има победи в множество ученически състезания по информационни технологии и информатика. Миналата година Радостин беше номиниран в престижната класация „30 под 30“ за млади лидери под 30-годишна възраст на световно издание „Форбс“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ