Радев удари по масата! Взе безпрецедентно решение, ,,изключение“ за президентската институция

payimage-591008

Промените в Закона за защита от домашното насилие, приети по спешност от парламента в понеделник на две четения, със същата бързина са пуснати за обнародване от президента Румен Радев. След като са вече в „Държавен вестник“, промените ще влязат в сила след 3 дни.

Това бързо „пускане“ на промените всъщност е изключение за президентската институция, която има 2 седмици да проучи законите, преди да ги прати към „Държавен вестник“, пише Сега.

Неотдавна Радев пусна други законови промени, приети по спешност в две четения – свързаните с концесията на „Лукойл“ за Росенец. След това обаче президентът ги прати в Конституционния съд точно с аргумента, че двете четения по законопроекта са се случили в рамките на един ден.

Промените за домашното насилие бяха набързо скалъпени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС покрай общественото недоволство след случая на Дебора от Стара Загора. Въпреки всички критики на действащи юристи към тях, те бяха приети само седмица след внасянето им за обсъждане, а вече са и в „Държавен вестник“. При това по време на гласуването в планарната зала ГЕРБ-СДС оставиха БСП да надделее и в тях да бъде записано, че интимна връзка може да има само между мъж и жена.

По силата на промените мерките за защита от домашно насилие ще могат да ползват и хора, които са в „интимна връзка“. Тя пък е дефинирана като „съвкупност от доброволни и трайни лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла на предходното изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни“.

По време на дебата в парламента се чуха закани, че промените ще бъдат атакувани в Конституционния съд. БСП и „Възраждане“ вече са се обръщали заедно към КС във връзка с военната помощ за Украйна. В този формат се очаква да е и атаката срещу закона за домашното насилие.

КОЙ ПРЕДАДЕ ЧЕТАТА

Константин Бачийски е единственият депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, гласувал за варианта на БСП за „интимна връзка“ в Закона за защита от домашното насилие, в който влезе, че само мъж и жена може да са в такава.

Това се вижда от излезлите днес протоколи на гласуванията в Народното събрание, пише „Клуб Z“. Бачийски, който беше кандидат за евродепутат от НФСБ на Валери Симеонов, сега е кандидатът за кмет на ПП за Бургас.

Депутат в настоящия и предните два парламента, Константин Бачийски е бивш общински съветник в морския град и председател на „Средна европейска класа“ – партията, с която „Продължаваме промяната“ се яви на първите си избори, когато още не бе регистрирана като партия. Оттогава Бачийски е водач на листата в Бургас.

Десните в София го обвиняват, че по време на първия ЛГБТ Прайд в Бургас през 2021 г., Бачийски е сред организаторите на „контрапротест“, заедно с „Възраждане“ и местни патриотични организации. Той отрича.

Пред „Клуб Z“ днес депутатът призна, че е единственият гласувал „за“ предложението на БСП. Според него най-важното е било да се защитят мнозинството от хората, жертви на домашно насилие, които са основно жени във връзка с мъже. Според него идеята на дакова е да защити „слабия пол“ – жените. Попитан дали жените, които са в интимна връзка с жени, не заслужават тази защита, той отбеляза, че те са на едно ниво на физическа сила. „Целта на тези текстове беше да има защита за хора от различен пол. Ако двама мъже се сбият на улицата, какво значение има дали те са в интимна връзка или не?“, казва той. „Аз с каузата за борбата с домашно насилие се занимавам от 15 години, и се боря да решавам проблемите, които мога. Моята кауза е борбата с домашното насилие срещу жени“, допълва депутатът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ