Страхът е голям! Заплашиха Киро, Христо Иванов и ген. Атанасов. Гардове на НСО ги бранят

payimage-592175

Лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и на „Демократична България“ Христо Иванов и Атанас Атанасов са получили охрана от НСО, съобщава „24 часа“.

Причината са отправени към тях заплахи, чието естество обаче не бе уточнено. Решението за поставяне на охрана на тримата водачи на управляващата коалиция ПП-ДБ е взето от междуведомствената комисия в края на юли.

Кирил Петков е бил забелязан с усилена охрана от НСО на плажа Корал, където кара лятната си почивка, стана ясно от публикация във фейсбук на Атанас Русев от инициативата за опазване на плажа от застрояване. Русев и Петков бяха съратници допреди създаването на “Продължаваме промяната”, но в момента водят яростни спорове.

Петков имаше право на охрана от НСО в продължение на 4 години след края на мандата му като министър-председател през 2022 г. През януари 2023 г. обаче гардовете на лидера на ПП бяха намалени, като му бе оставено единствено да ползва шофьор.

Тогава обяснението, което от Националната служба за охрана дали лично на експремиера, бе, че е отпаднала непосредствената опасност за живота му. Два месеца по-рано – през ноември 2022 г., служебното правителство на Гълъб Донев промени правилата за работа на НСО, като даде право на службата да сваля охраната на бившите премиери и председатели на парламента и по-рано, ако прецени, че няма опасност за живота им. Мотивите на Донев бяха, че в последните години при честата смяна на министър-председатели разходите на службата да ги охранява ставали прекалено големи.

Заедно с връщането на охраната на Кирил Петков междуведомствената комисия е взела решение да сложи държавни гардове и на съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов. Засега не е ясно естеството на заплахата. В комисията влизат шефът на НСО, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР. Всеки от членовете ѝ може да поиска заседание на комисията при информация, че има застрашено лице. А решенията, в които подробно е описано каква охрана се назначава, се вземат единодушно, след като шефът на НСО е длъжен да ги приложи.

Ако решенията за поставяне на охрана на политик са безсрочни, те трябва да се преразглеждат на всеки 6 месеца, предвижда правилникът за прилагане на Закона за Националната служба за охрана.

Над 25 млн. лв. са разходите на НСО за охранителна дейност за първите шест месеца на тази година. В отчетите на службата обаче не се включва отделна графа за разходите по охрана на хора, които не са изрично предвидени в закона. От години службата е критикувана, че пази политици, без реално да има нужда.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ