Петър Танев: Русия целенасочено вербува български студенти! Адаптират ги към Путиновия режим

петър танев

Петър Танев от Асоциация „Свободна Русия“ разказва от първо лице за опитите да бъде вербуван като студент в Руската федерация. Ето какво сподели той за зрителите на Euronews Bulgaria:

Когато следвах в Москва, участвах в различни проекти. Имах един опит с човек, който се казва Иван Абажер, представител на Българската асоциация в Крим. Предложи ми да правим проект, свързан с насочване на българската диаспора и българските студенти в Русия. Аз изобщо нямах желание да участвам, защото уважавам териториалната цялост на Украйна. Но ми беше много интересно каква е целта на тези проекти.

Доколкото разбирам, този проект беше осъществен. И тези български студенти са били вербувани. Това не означава, че веднага ще станат шпиони, а че се готвят да се адаптират към тази система, да изпитват истински емоции, да бъдат привърженици на Путиновия режим.

Не можеш да станеш шпионин, само защото ти плащат – трябват и идеи.

Вторият опит е с една организация, в която работих – Балкански клуб. И в нея Кремъл и Министерството на образованието навлязоха с всичките си възможности, за да направят такъв „научен“ проект с пропагандна насока.

Дори си спомням точния текст от този проект, който беше финансиран от организациите „Руска младеж“ и „Руско сътрудничество“. Там беше написано, че „младите сърби и българи не изпитват необходимите негативни емоции към ЕС и НАТО, не изпитват симпатии към Руската федерация. И Руската федерация и Министерството на образованието трябва работят в тази насока“.

Забелязвах всяка една година как те използват целия си капацитет, за да финансират подобни проекти. А в този проект участваха и български граждани. И на мен това нещо ми беше изключително притеснително.

Предложиха ми просто да участвам – така всичко започва. Разбира се, предлагат и пари. Трябва да се намираш в такива условия, че да разбереш, че „няма да имам такива възможности, ако се върна в България“. Сумите са около хиляда, две хиляди евро на месец. Но за студент това е много хубава сума.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ