Народът се хвана за главата! Отмениха присъдата на полицая, прегазил и убил 7-г. Моника

майка моника

Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на бившия полицай Владимир Панайотов от Пазарджик, блъснал и убил 7-годишната Моника на пешеходна пътека в село Братаница. Магистратите върнаха делото на първа инстанция за повторно разглеждане.

Пазарджишкият окръжен съд призна Панайотов за виновен, че на 19 юли по непредпазливост е причинил смъртта на детето, докато управлява служебния си автомобил. Бившият служител на ГДБОП получи 4 години и 8 месеца затвор, а книжката му беше отнета за 6 г.

Владимир Панайотов обжалва пред апелативните магистрати в града на тепетата, които промениха наказанието в 3 години условно, а лишаването от право да управлява МПС беше намалено от 6 на 4 г. Новата присъда беше върната за преразглеждане от ВКС.

Наказателното производство в първоинстанционния съд е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е признал вината си и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти. Пловдивският апелативен съд намери, че са допуснати отстраними съществени нарушения, които не могат да бъдат отстранени от въззивната инстанция. Основното е, че обвинителният акт не отговаря на изискванията – той страда от непълноти относно мястото и начина на извършване на престъплението. Наблюдаващият прокурор не е обяснил в каква посока се е движила колата на Панайотов, посоката на движение на пресичащите деца и разположението им на пътя, предава Лупа.

Според пловдивските съдии в обвинителния акт липсва ясно заявена теза къде е настъпил ударът и че това е станало на пешеходна пътека. Това по-тежко наказуемо обстоятелство присъства в диспозитивите на обвинителния акт и на присъдата само цифром, но не е изписано и словесно, че ударът е станал на пешеходна пътека. Освен това бившият полицай е предаден на съд за нарушение на член от Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата, който регламентира движение по автомагистрала.

Апелативните магистрати смятат, че Окръжният съд в Пазарджик е следвало да установи посочените пороци на обвинителния акт, да прекрати съдебното производство и да върне делото за отстраняването им. Вместо това е разгледал делото и постановил обжалваната присъда, в която е привнесъл недостатъците на обвинителния акт.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ