Министър на Денков призна: Да, вярно е това, което се случва в Черно море. Замърсяването нараства

payimage-596871

Да, замърсяване на Черно море има и то по-скоро нараства, отколкото да се свива. Това каза в сутрешния блок на БНТ министъра на околната среда и водите Юлиян Попов. Той коментира проучването на “Активни потребители”, което откри ешерихия коли на плажове по Южното Черноморие, като подчерта, че то по-скоро насочено към здравен, а не екологичен проблем. Попов също така заяви, че то като че ли е правено специално на най-замърсените места и не дава цялостна картина на ситуацията на българските плажове.

Министърът обаче похвали изследването заради извода, че ако има замърсяване на морето ни, то не е свързано с Украйна, а си е наш проблем. Замърсяване има, потвърди Попов и допълни, че приветства да бъде направена цялостна проверка на плажовете от няколко министерства.

Казусът с въглищната част на инсталацията на Топрофикация – Габрово е приключен, заяви Юлиян Попов. Той уточни, че още през февруари е наложена принудителна административна мярка за прекратяване на работата на централата заради тежко и недопустимо замърсяване и това доведе до забрана за опериране. Министърът обаче допълни, че в страната има и други такива инсталации, както и че и в този случай става въпрос за координация между няколко министерства, за да се наложи ефективен контрол.

България трябва да се придвижи към едно по-модерно живеене, с много по-добра околна среда, условия на труд и здраве, заяви екоминистърът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ