Хотелиери вият на умряло след като лъснаха бъканите с бактерии плажове: Убиват туризма!

хотелиер

Асоциация „Активни потребители” разпространи резултати от общо проучване със Софийския университет на водата по българското Черноморие. Проверени са 11 плажа. На повечето има замърсяване с ешерихия коли, сочи изследването. На един от плажовете е било до 41 пъти над нормата.

Подборът на тези плажове не е случаен – за тях е имало сигнали и преди.

„Когато има ешерихия коли, това е привнесено или с отпадъци, или с мръсни ръце. Това е проблем на хигиената. Природен източник трудно ще има. Замърсяването е предизвикано от човека”, заяви д-р Сергей Иванов от асоциация „Активни потребители” пред Нова телевизия.

Според него резултатите не могат да се обяснят с плажуващите.

Експертът не може и да обясни разминаванията в данните с тези на РЗИ.

Д-р Иванов обясни, че два плажа са най-проблемни – те са в Царево и Приморско. Изследването сочело, че замърсяването на Попския плаж на Царево е 41 пъти над нормата.

„Замърсяване откровено се открива. То се помирисва първо. Там открихме много замърсена река. Не сме сигурни дали не е отходна тръба, а не река. Открихме и една доста голяма тръба в посока на плажа. Има един недостроен комплекс, там също има може би изграждана тръба. Всичко това може да се помирише, да се види без никакви анализи”, каза д-р Иванов.

За проверките от „Активни потребители” ползвали местата, които са проверени от РЗИ.

„Резултатите са коренно различни. Методът е същият, датите са същите, плюс ден-два. А всичките резултати са различни”, каза д-р Иванов.

„На Приморско – юг има силно замърсена река, зад плажа е, в която се вливат тръби от хотелите. Имаме свидетелства от хора, че нощем се вливат. Визуално тази река е силно замърсена”, каза д-р Иванов.

„Възмутен съм от неубедителното представяне на тази информация. В нашата държава има РЗИ – институция, която ежедневно прави проверки. Досега не сме забелязали от 2-3 месеца да има противоречив показател. Сега една самозвана организация решава да убие труда на всички в туризма. Дава ли си сметка тази организация, че работим със стотици хиляди работници, на които вадим хляба”, заяви Веселин Налбантов, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той е категоричен, че няма оплаквания от посетителите на морето.

„От 40 години консумирам сурова храна от морето – здрав съм, прав съм и добре изглеждам за моите години”, заяви Налбантов. „Апелирам прокуратурата да се самосезира”, каза още той.

„Ние ще се съберем. Апелирам моите колеги да започнат да завеждат дела при най-малкото подозрение за такива оплаквания”, каза Налбантов.

Очаква се днес писмена реакция на РЗИ-Бургас и на МЗ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ