Румен Радев беснее от Шипка: Стига! България има бъдеще, да сложим край на политическото безочие

payimage-481448

Днес казваме стига. 3 март е червената линия на нашето търпение. Това каза по време на тържествена церемония по повод 146-ата годишнина от Шипченската епопея президентът Румен Радев, предава Труд.
Държавният глава произнесе тържествено слово по случай годишнината.

„Вече век и половина възкръснала България е на картата на Европа. Всички ние тук на върха, милионите граждани на Републиката сме българи и европейци по рождение, история и култура. Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец означава да се отречеш от това да бъдеш българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иноризираш родолюбието“, каза още Радев.

„Европейска България има бъдеще само когато сложим край на политическото безочие, което сее разкол и паразитира върху разделението. Което търгува с всичко българско за своето оцеляване. Не сглобкаджийско ни трябва, а единение около държавността. Днес казваме „Не“ на пълзящата цензура, на доносничеството, на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията“, заяви Радев.

„Онези, които никога не идват на Шипка, вярват, че да си европеец означава да се отречеш, че си българин. Това е саморазрушителен комплекс. Пагубна заблуда е, че да си европеец означава да задраскаш историята, да се присмиваш на традициите, да се срамуваш от знамето и да иронизираш родолюбието. Непростима безотговорност е да предаваш идеали, в които са вградили живота и делото си поколения българи. Идеалите на нашите възрожденци – на Левски, Ботев и Гоце Делчев. Днес, пред Паметника на свободата сме се събрали, за да заявим, че след Епопеята на забравените няма да допуснем онези, които винаги са липсвали тук на върха, да ни натрапят епопея на зачеркнатите. Да манипулират историческата памет, да посягат на български светини и да се чудят как през годините да изхвърлят Вазов от учебниците“, коментира Радев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ