Божанков: Импийчмънт на Радев е възможен! Служебният кабинет беше от мародери, правеха далавери

явор божанков

Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Явор Божанков заяви, че президентът Румен Радев трябва да получи „институционален отговор“ и да му бъдат ограничени правомощията. Според него импийчмънт е възможен.

„Импийчмънт е възможност, която според мен е наложителна. Но най-вече Народното събрание (НС) трябва да преразгледа неговите правомощия, правата, които са му дадени да назначава, да кадрува в регулаторите. Ако има съмнения за руски зависимости на президент в общественото пространство, то НС по целесъобразност трябва да преразгледа всички тези режими“, заяви пред Нова телевизия депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Явор Божанков.

В събота президентът Румен Радев обяви от Шипка народно движение за 3 март, каза, че управляващите страдат от „властова булимия“ и че правят „проект за похищение на Конституцията“. Според Божанков Радев е нарекъл „безродници“ гласувалите за ПП-ДБ. „Това е на просто грозно, а брутално насаждане на омраза“, каза депутатът.

Божанков заяви, че последният служебен кабинет на Радев са се „държали като мародери“ и че са „правили далавери“. Той даде пример с публикации на сайтовете „Биволъ“ и „Bird.bg“ за съветника на Радев Николай Копринков:

„Когато казва, че някой употребява властта за нечисти икономически цели, трябва да напомним, че служебният кабинет по-скоро се държаха като мародери. Например сключените доставки с турската държавна компания за нефт и природен газ „Боташ“ и далаверите на служебните министри на Радев. Когато президентът говори за скандали, трябва да си спомни неговия съветник Копринков и как едни хора, които влизат бедни в политиката, се оказва, че на роднините им рязко им потръгва в живота и всички стават милионери.“

Попитан защо, ако това е истина, не тече разследване по въпроса, Божанков каза, че „са подадени много сигнали“.

За Алексей Петров

Малко след убийството на бизнесмена президентът попита ПП-ДБ каква е била ролята му в скрепяването на коалицията. ПП-ДБ отвърнаха остро, нарекоха твърденията за техни връзки с Петров спекулации и заявиха, че Радев не иска редовно правителство.

Днес Божанков коментира:

„Радев ни казва, че трябвало ние да обясним кой е архитектът на правителството. Според него трябвало да дадем обяснения за Алексей Петров и тук е лесно да му върнем топката и да го питаме той къде прави лицевите опори – в карате клубовете, чийто председател беше Петров. Нали така си откри кампанията. Това е дребно заяждане, но президентът влиза в сблъсък с други тези – „посолството“ ли е архитект, или Сорос къде остана?“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ