Треньорът на Нургюл Салимова: По-добра е! Да ,,вади ножа“ и да отиде с желание да спечели

payimage-561041

Треньорът на шахматистката Нургюл Салимова Живко Жеков говори преди финалната й битка за Световната купа. От 14:00 часа наше време българката ще се изправи срещу рускинята Александра Горячкина в партия блиц шах, в който според Жеков Нургюл е по-силна.

„Говорихме доста време снощи. Разочарована е от това, че изпусна победата в неделя. Така че това беше една партия, която често се случва – от една ръка в друга. Не е една партия. Има няколко мача – две партии ускорен шах по 25 минути на човек с 10 секунди добавка на ход. После на ново равенство по 10 минути на човек и така нататък. Всичко ще стане в рамките на деня – като дузпите при футбола. Мисля, че днес ще излезе мобилизирана.“

„В такъв момент състезателят трябва да се наспи добре и да отиде с желание да спечели. Без страх и да извади острия нож, оттам насетне каквото стане“.

„След ускорения шах е така наречения блиц. Тя е по-добра в блица. Крайно изтощително е. Тя е там от 30 юли. Горячкина е играла един кръг по-малко, а и се възстановява по-добре. Помагат приятели на Нургюл. Тя е работила с азербайджанеца, който игра на полуфинал с Карлсен“.

„Аз чисто шахматно вече не мога да съм полезен. Но като човек, който най-добре я познава… Не е важно кой най-добре играе шах, а психиката. Нургюл плаща на по-близките си, за да са в Баку. Плаща, защото няма пари. Не защото няма кой да даде, а заради закона за спорта, който е писан от немного добри юристи. Шахът е сложен в една група за финансиране, в която няма административна схема, за да се финансира някой“.

„Тя постигна повече, отколкото сме си мечтали за този турнир. Не се съмнявам, че ще даде всичко от себе си”, допълни Жеков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ