БСП и ,,Левицата!“ стиснаха ръце за местните избори в София. Ето кого издигат официално за кмет

payimage-598193

Обединението между БСП и „Левицата!“ за местните избори в София вече официално е факт. И стана на фона на поставянето на огради около Паметника на Съветската армия, който и двете формации пазят от преместване. Лидерите на БСП в София Иван Таков и на „Левицата!“ Костадин Паскалев заедно обявиха в БТА, че застават зад кандидатурата на синдикалистката Ваня Григорова.

На пресконференцията организаторите представиха и Манифест за един демократичен град. В него са описани идеите, които имат за превръщането на столицата в такъв – децентрализация на финансовите средства за районите, повече пари за здравеопазване, спорт, образование и социални дейности, спиране приватизацията на общинска собственост. Освен това предвиждат инвестиционна политика, подчинена на две основни цели – изграждане на детски градини и съживяване на кварталите от периферията. Спиране на процесите на разделение на училищата на „елитни“ и други“, пише още в манифеста.

„Представителите на пазара имат пари ,ние имаме глас. И нашият глас също трябва да бъде чут. Защото София е за всички“, заявява Григорова.

„Имаме обща цел – да има представителство на обикновените хора в институциите и управлението. Към момента милионерите могат да си купуват закони, благоволението на управляващите, а обикновените хора често се чувстват нечути. Другата причина, поради която приех това предизвикателство е, че от 33 г. София се управлява от десни партии. Виждаме в какво състояние е, затова непрекъснато си говорим за ремонт на ремонта, не достигат средства за социални дейности, аутосорват се публични услуги. Това трябва да спре! В цивилизовани западни страни масова практика е публичните услуги да се предостаставят и финансират, и контролират от общината“, обяви Григорова в началото на пресконференцията.

От обединеното ляво искат да се преразгледат концесиите, да се пристъпи към отговорно управление на столицата и към защита на трудещите се в нея. Синдикалният й опит помага да познава добре проблемите в общината, а те се отразяват най-сериозно върху трудещите се в столицата.

5 професионални структури, които се грижат за защита на трудовите права в няколко различни сектора също дойдоха да я подкрепят.

Мотото на коалицията която би трябвало да се сформира е „София за всички“.

Сред основните приоритети на Григорова е преглед на общинските услуги, които към момента са отдадени за управление на частни структури. Концесията на водата в София е на дневен ред, а решение още не е взето, макар да имаше намерения тя да се върне в общината.

Сметопочистването е втора тема за нея. Общинското дружество е поставено на колене, не знае дали ще може да продължи да оперира на депото в Долни Богров. Това са ключови въпроси, с които трябва да се заемем в първия момент, в който имаме инструмент за това, подчерта кандидатката за кмет на София.

Ще има акцент и върху социалните услуги, вкл. домовете за стари хора и хосписите, както и недостига за детски градини.

„Благодаря на всички партии и коалиции, които повярваха в коалицията, която предстои да направим, че повярваха и, че Ваня може да изнесе тази изключително тежка битка със статуквото и сглобката. Имаме поредният провален мандат в СО. Вместо да говорим по тези теми ни се сервира нещо толкова банално като Паметника на Съветската армия и опита за демонтажа му“, заяви лидерът на столичните социалисти Иван Таков. И определи като изключително провокативно ограждането на монумента. Той подчерта, че искат да променят София да работи в интерес на гражданите, а не само за бизнеса.

Председателят на „Левицата!“ Костадин Паскалев смята, че Григорова последователно и безкомпромисно отстоява социалната справедливост. И се обяви за единна политика и единни кандидати. „Смятаме и вярвам, че тя ще работи за решаване на проблемите с градоустройството и презастрояването на столицата, за детски градини и училища, с градския транспорт, с предоставянето на качествени услуги на гражданите във всички сфери на компетентност на общината, за ефикасното използване на средствата“, заяви той. И обеща да работят в общ екип за решаването на тези проблеми.

„Политическата десница е обединена срещу българската памет, смята той. Единният ляв блок може да предостави решения, които да възстановят достойнството на столичани. Нека го направим заедно“, призова Паскалев.

Най-големият враг на българските граждани е апатията. Когато пасуваме, тогава бесовете вилнеят, заяви тя. И припомни, че 60% от гласоподавателите не гласуваха на последния вот. „Те това чакат – когато има мълчание гласът на парите е много силен. А там, където диктуват парите, корупцията е закономерност“, заяви Григорова.

Таков обяви, че още водят преговори с различни формации. Сред тях са „Неутрална България“, която включва 4 партии, както и с „Нова зора“, „Отечествения съюз“ БЗНС „Ал. Стамболийски“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ