Румен Петков беснее на пресконференция: Проектозакон в САЩ носи пряка заплаха за България

румен петков

Изключително нездравословна е обстановката в България в сферата на сигурността, каза на пресконференция в Пловдив лидерът на АБВ Румен Петков.

Петков припомни убийството на Красимир Каменов в ЮАР, мистериозната смърт на 58-годишния столичен топ адвокат Асен Джингов, в чиято кантора са работили Лена Бориславова и Никола Минчев, издъхването при странни обстоятелства на единия от братя Галеви – Ангел Христов, бруталния разстрел на Алексей Петров. Всички тези събития станаха през последните 4 месеца.

Според лидера на АБВ, парламентът не осъществява никакъв контрол върху изпълнителната власт и посочи като пример случай на кацане във Видин на неизвестен самолет, който после се приземил в Търговище. „Това е ясен знак на неспособността на България да защитава външните си граници“ – обобщи той.

Петков коментира още, че в столицата има тежка престъпна среда, на която правителството няма политическа воля и способност да се противопостави и изброи откритите за кратко време мъртви млади хора. Още по-притеснително, по думите му, е, че тази тема не безпокои парламента, предава plovdiv24.

„Това е изключително обезпокоително. Живеем в среда, в която престъпленията са част от ежедневието ни и се оплакваме, че нямаме чуждестранни инвестиции. Криминогенната среда беше коментирана по нелеп начин от вътрешния министър – той идва от БОП и казва, че МВР е изправено пред тежка организирана престъпност. Добре, като беше шеф на БОП, какво направи? Няма държава без престъпления, но когато държавата демонстрира безсилие, тогава е страшно“ – обобщи той.

Войната в Украйна е част от средата за сигурност. Петков обяви, че има проектозакон, с който САЩ обявяват Черно море за зона от стратегическо значение.

„В този проектозакон има текстове, които са пряка заплаха за националната сигурност на България. Един от тях казва: Нужна е стратегия за увеличаване на независимите медии, подкрепяни от САЩ. Друг касае осигуряване на дългосрочното пребиваване на американски кораби в Черно море. Българският военен министър обяви, че независимо от конвенцията от Монтрьо, България ще осигури присъствие за повече от 14 дни на американски кораби, което е пряко нарушение на международните договорености. В проектозакона се казва, че ще осигурят по-сериозно подпомагане на страни с исторически връзки с Русия, и, забележете – Молдова е записана като черноморска държава!“ – обяви Петков.

Опитите да се спрат със закон доставките на руски петрол ще доведе до 25-30% увеличаване на цените на петрола, а това ще разруши социалната среда, коментира още той.

Петков похвали пловдивчани, че не са допуснали дискусия за паметника Альоша.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ