Румен Петков прогнозира енергийна катастрофа: Правителството слугинажно си мълчи! Ще ликвидира…

румен петков

Докато редица държави, в това число и европейски, като Германия, разширяват производството на въглищна еленергия, нашето правителство слугинажно си мълчи и е готово да ликвидира Старозагорския, Ямболския и Сливенския регион – общо 80 000 души, заети в сферата. Това коментира пред медиите в Плевен председателят на АБВ Румен Петков и подчерта, че темата за енергийната сигурност спешно трябва да влезе в дневния ред на ЕП.

Румен Петков изрази силно безпокойство от действията на енергийния министър и намеренията да бъдат ликвидирани въглищните комплекси в съответния график, предава 19min.bg. Той отбеляза липсата на институционално присъствие на протеста миналата вечер в Стара Загора, насочен срещу закриването на въглищните комплекси и подкрепен единствено от страна на ЛЕВИЦАТА!. Петков обясни, че планираните компенсации за затваряне на централите са пренебрежимо малки, в сравнение със загубите, които държавата ни ще претърпи, в това число и десетките хиляди работници, заети в комплексите.

Румен Петков намекна за корупционна схема във факта, че повече от 10 месеца държавата ни не приключва търга за десетгодишна доставка на втечнен природен газ на терминала „Александруполис“. Непроключвайки търга и промяната по неговите условия води до отказ от участие американската, френската и англо-нидерландската компании, като целта е да се осигури един участник и това е италианската компания „Ени“.

„Искам някой да ме разубеди, че енергийният министър Румен Радев не отива в Щатите, за да обяви получателя на рушвета. Че не отива да каже на „Ени“ – аз съм титулярът по сметката“.

Румен Петков подчерта, че четири месеца преди края на годината, имаме осигурени по-малко от 1/3 от необходимото количество газ и предстои тежка енергийна катастрофа. Междувременно, таксите за терминала „Боташ“ си текат, без той да бъде използван.

В контекста на националната сигурност, Румен Петков подчерта, че тежката престъпност от всякакъв характер ескалира, налице е пълно неглижиране на този факт от страна на институциите. Липсва превенция, свидетели сме на улично правораздаване, а изпълнението на намеренията от записа на ПП е в ход.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ