Мая пощуря, че й вдигнаха катуна: Смешна и несъстоятелна заповед! Просто искат да унищожат МОЧА

мая манолова

„Внасяме искане, с което настояваме АССГ да спре действията по заграждане на паметника на съветската армия, по фиктивно „обследване“ и на практика подготовка за демонтиране и унищожаване на паметника.

До момента заграждането на паметника и намерението на областната управа да вкарва вишка, скеле, кран и всички действия за установяване „опасността“ на паметника са незаконни, защото се опират на заповед на главния архитект на София, в която без надлежните експертизи и експертни становища се твърди, че паметникът е в предаварийно състояние.“ Това заяви Мая Манолова, председател на Изправи се България, част от лявото обединение ЛЕВИЦАТА! при внасянето на искане в Административен съд София – град за спиране изпълнението на заповедта на областния управител на София за заграждане на паметника на съветската армия, предава Epicenter.

Манолова уточни, че не е ясно как е установено това предаварийно състояние, кои са експертите, които твърдят това, не е ясно има ли експертни становища, на кого са възложени. По думите ѝ това е една смешна заповед на главния архитект – „абсолютно несъстоятелна и без мотиви“.

От ЛЕВИЦАТА! и представилите на палатковия лагер, който защитава паметника от опитите да бъде демонтиран продължават с действията си в защита на монумента. Според тях има информация, че Столична община и областната управа се опитват да подменят заповедта на главния архитект с друга такава, която според тях е издадена през 2022г. като по този начин ще опитат да оставят и гражданските жалби срещу тези заповеди без разглеждане като недопустими.

„Следващото ни действие ще бъде да сигнализираме прокуратурата за самоуправни действия на областния управител, на кмета на София, на районния кмет и на МВР, които със сила осигуряват изпълнението на едни абсурдни, незаконни, необосновани актове като тази на главния архитект. И сега се чудят дали да антидатират тази заповед с друга, която е от преди година. Ако това е така, какво са правили цяла година.

Институциите се оплетоха, защото в действията си не се опират на закона, а просто изпълняват политическа поръчка, което е много жалко в държава, която претендира да е правова.“ – Така Мая Манолова обобщи бъдещите действия на ЛЕВИЦАТА! и на хората от палатковия лагер като по думите ѝ това е причината да продължават да пазят паметника и няма да позволят на „никакви вишки, скелета, кранове и прочие уж да обследват, но реално да подготвят паметника за демонтиране, защото тези действия са незаконни.“

Адвокат Йордан Топалов, от Изправи се България потвърди, че жалбите са изготвени, защото няма нищо законно в действията на Столична община и на областната управа. По думите му държавата не разполага с акт за собственост на имота и поради тази причина не може да го обявява от публична държавна в частна държавна собственост. Не могат да покажат и строителни книжа, нито конструктивна част, нито архитектурна част. Според него няма документ, на базата, на който да се направи някаква експертиза.

Виктор Йочев от палатковия лагер на ЛЕВИЦАТА! заподозря и бъдещи бизнес интереси зад деактуването на парцела в частна държавна собственост, тъй като цялата княжевска градина представлява един цял обособен парцел и се деактува цялата градина, а вече има пример как част от нея е отдадена за частен паркинг. Опасенията на протестиращите са, че в следващите мандати управляващите биха могли да развият търговските си и бизнес интереси на всякакви кръгове, свързани с десните партии.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ