Държавата се гаври с легендата Данчо Караджов, ще го остави без пукната пара

данчо караджов музикант

Рок легендата Йордан Караджов от група „Сигнал“ ще загуби пенсията си в размер на 350 лв. след 5 месеца.

„За изпълнител, който има награди от фестивала „Златният Орфей“, пенсията е 350 лв. Това е нещо като добавка и е за срок от три години. Защо само за три години, това е мистерия за мен. Иначе получавам пенсия от 560 лв.“, казва Караджов.

Без добавки от „Орфея“ от началото на следващата година ще останат още Йорданка Христова, Кирил Маричков, Веселин Маринов, Богдана Карадочева, Кристина Димитрова, Маргарита Хранова и др. Самата Лили Иванова през 2019-а бе удостоена със специалната премия-пенсия от държавата, пише България Днес.

Пенсиите на „Златният Орфей“ са по 350 лв. за отличени и по 500 лв. за носители на Голямата награда. Йорданка Христова получава 500 лв., но и те ще й бъдат отнети, както се разбра.

Според запознати не е нормално пенсиите за творчество да са със срок, при положение че една от рок легендите на България, вокалът на „Сигнал“, както и останалите икони на българската естрада са се раздавали цял живот на сцената.

„Дълбоко се смея просто. Какво друго мога да направя?“, казва Караджов. Най-интересното е, че с този акт Министерството на културата дава знак на изпълнителите, че след трите години бонуси те ще бъдат забравени.

„Много ми е любопитно лично на мен защо така се прави. Или пожизнено да ги дават тези пари, или въобще да не ги дават“ – категоричен е артистът.

По-важният въпрос е как се определя срок на възнаграждение за нещо, което хората цял живот са правили.“Чудих се, чудих се и спрях да се чудя. Все пак се намираме в България“, негодува Данчо.

Певецът в момента има участия из цяла България, но на въпроса може ли да живее с 560 лв. пенсия, той казва, че просто не се живее. Въобще не знае как възрастните хора се справят с такава нищожна пенсия.

„Слава богу, все още сме на сцената и успяваме да живеем като бели хора. Иначе не мога да го мисля какво ще правя с тези пари. Онези 350 лв., които ще ми ги отнемат през следващата година, едва ми стигат за лекарствата, които пия“ – казва вокалът.

По повод обвиненията, че не си е внасял осигуровки и здравни в НОИ и затова са го отрязали, Караджов казва, че винаги е бил съвестен данъкоплатец.

Парите за българските артисти бяха определени преди няколко месеца и те са 0,4 процента от БВП. Самата култура генерира около 5 процента, но затова имаше и протести, които си останаха само във въздуха.

„Новият бюджет за култура е трагичен. Ако беше смешно – да се смеем, ама не е. Досега никой не е почукал на вратата ми и да каже: „Йордане, ето ти един комплект струни, подарък от държавата“. Според него държавата е мащеха за културата, и то от най-тежките мащехи. Като в приказката за Пепеляшка, но тук било реалност.

„През 2012 г. бях одобрен от Министерския съвет за орден „Св. св. Кирил и Методий“ и когато трябваше президентът Росен Плевнелиев да каже „да“ и да подпише указа, той попита: „Кой е този Йордан Караджов и какво е направил за културата в България? Дотам бяхме“ – обобщава Караджов.

Според изпълнителя на „Може би“ положението с културата в България е на много ниско ниво и дълбаем все повече дъното. „Ние, културните дейци, преживяваме дните си като едни човешки същества и се надяваме на нещо добро. Обиколил съм няколко пъти света и твърдя, че България е уникално място като територия. Но останалото е просто без коментар“, разсъждава фронтменът на „Сигнал“.

Половин век на сцена

На 71 години Йордан Караджов все още е на сцената заради любовта към музиката, с която се занимава още от малко момче.

„След 50 години на сцена хората продължават да ми се радват. Публиката ни е вярна и ние сме й верни“, щастлив е Караджов.

„Сигнал“ издаде нов албум преди няколко месеца по текстове на поета Александър Петров. Самият Петров е автор на емблематични песни като „Бъди какъвто си“, „Любовта, без която не можем“, „Времето е наше“ и много други.

В момента групата е на турне в цяла България по случай 45-годишнината от създаването й и Йордан Караджов е оптимист, че турнето ще бъде повече от успешно.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ