,,Зареждаме ракети, ще обстрелваме Министерството. Не сме шарани“: КНСБ излязоха на мощен протест

кнсб протест

Зареждаме истински ракети и с тях наистина ще обстрелваме Министерство на земеделието и храните, също и с камъни, ако министър Кирил Вътев не ни приеме на разговор и не удовлетвори исканията ни за 15% увеличение на заплатите.

С тези думи се заканиха протестиращите от Изпълнителната агенция за борба с градушките и Изпълната агенция за рибарство и аквакултури, които са под шапката на Министерство на земеделието и храните.

Над 300 служители от двете институции от Южна България затвориха за близо час пътя през Поповица, предава Марица.

По думите им това е началото на протестите, които могат да прерастнат в по-големи стачни действия със затваряне на магистралите „Хемус“ и „Тракия“, в които да се включат и колегите им от Северна България. Инициативата за днешния протест е на Федерацията на независимите синдикати от земеделието /ФНСЗ/ към КНСБ. Той се ръководеше от Тодор Капитанов – вицепрезидент на КНСБ и от Валентина Васильонова – председател на ФНСЗ. За подкрепа на инициативата бяха дошли също земеделски производители от региона, както и учени от Селскостопанска академия.

С жива верига, опасана с трикольора, хората блокираха движението в двете посоки.

Повечето от тях носеха плакати с надписи: „Искаме достойно заплащане и достойни условия на труд“, „Искаме да видим бъдещето си в България“, „Не на демагогията“, „Повече така НЕ може“ и др.

„Ние не сме шарани и няма да се оставим да ни оплетете в мрежите си, а сериозни и отговорни хора, които съвестно си вършат работата, но положението е нетърпимо, повече няма да бъдем стръв. Сега получаваме унизително ниски заплати чисто от 860 до 1010 лв. Когато навън има буря и градушки, другите хора се прибират, а ние излизаме навън, за да защитаваме земеделската продукция на България. Отделно 24 часа в денонощието се грижим за опазване на рибните ресурси“, скандираха гневно служителите. С мегафон в ръка, който си разменяха и апелираха за справедливо заплащане, Васильонова и Капитанов ги подкрепяха. Капитанов обясни, че работата на Двете институции е свързана и с наука, в частност изследване на посевите, метеорологична дейност и др.

Той влезе в ролята на синоптик и с атрактивен пърформанс показа какво ще е времето следваща седмица в страната, имайки предвид следващите ефективни стачни действия. На бял чаршаф, с нарисувана карта на България, отбеляза слънца на градовете в Северна България, с представителства на двете агенции, в които днес е слънчево. До картата на страната ни имаше разстлана рибарска мрежа, въдица с риба макет, отворени чадъри и няколко кофи с плодове и зеленчуци.

„Другата седмица в тези градове слънце може да не изгрее, да стане мрачно /настроението/ ис колегите от Севера заедно да атакуваме с ракети и камъни Министерство на земеделието и храните, ако не бъдем чути“, зовеше Капитанов.

Той бе категоричен, че ще има и други крайни мерки – например да не се обстрелват градобитни облаци, а фермерите да са принудени, ако могат, да защитават продукцията си от градушка с чадъри.

Капитанов и Васильонова призоваха министър Кирил Вътев по един ден от седмицата да работи в Агенциите за борба с градушките и по рибарство, за да види мизерните условия на труд, как със собствени средства работещите там опитват да ги подобряват и как стигат до работните си места с лични автомобили на свои разноски. Препоръчаха също на агроминистъра 1 месец да живее с техните заплати и да види до къде ще му стигнат парите.

Преди да пуснат движението протестиращите изказаха още едно искане – освен сегашното незабавно увеличение на заплатите с 15%, да има и ежегодно индексиране на заплатите им.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ