Страх, разруха и мизерия! Карловско бедства, общинарите вдигат ръце: Всичко сме направили

payimage-549926

Страх от ново бедствие цари в опустошените от наводнение точно преди година карловски села Каравелово, Слатина и Богдан. Голяма част от жителите треперят при всеки дъжд, защото работата по превенцията не е свършена. Повечето от критиките им са насочени към местната власт, но други институции също са отговорни за положението, пише СЕГА.

Така например дерето в Слатина е почистено в пределите на селото, но нагоре в гората коритото още е затлачено от довлечени камъни и дървета. Това са бентове, потенциално опасни за нови бедствия. Стряма пък се лее без корито, включително до помпената станция, която захранва домовете с вода – нужно е почистване от наноси, коренища, изграждане на диги и т.н.

Оправдание за несвършеното са дългите процедури по обществените поръчки. Но според местни жители не са довършени и неща, които общинската управа прави без поръчки – пак в Слатина: покриви на здравната служба (без улуци), на местния клуб и т.н. Освен това таванът е компрометиран и в административната сграда, където при дъжд документите се завиват с найлони, слагат се бидони.

„Една година по-късно в трите най-пострадали села продължаваме да живеем в разруха, прах и страх. Виждаме как обществените поръчки буксуват и как техният бюджет се раздува, а на терен се реализират некачествени ремонти и хаотични дейности. Не се провеждат обществени обсъждания. Няма ясен график и идея за процеса на възстановяване. Подали сме няколко сигнала до прокуратурата в отчаянието си, по които се работи. Молим се чрез социални медии за елементарни условия на живот и сигурност, които уж са ни гарантирани по закон“, коментира Ани Иванова от Каравелово.

Община Карлово обаче смята, че всичко, каквото е в нейните правомощия, е направила. Речните корита в населените места били удълбочени, почистени, проводими. „Извън населените места отговорност и задължение за почистване и поддръжка носи държавата в лицето на Министерство на земеделието и Министерство на околната среда и водите. Кметът д-р Емил Кабаиванов нееднократно е призовавал лично и с писма отговорните институции“, се казва в отговори на въпроси на „Сега“. А конкретно проблемите с покривите в Слатина се дължали на болнични на работници, отпуски, напускане и т.н. А и селският кмет имал заболяване, поради което комуникацията течала трудно. Част от проблемите вече били решени, други – в процес. „100 % са изготвени проектите за всички обекти, за които е отпуснато финансиране“, твърди още община Карлово.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ