Докато България е под вода, премиерът Денков на сладка приказка: Имаме силно сътрудничество!

акад. николай денков

България и Швейцария имат силно сътрудничество в областта на науката и иновациите, което оказва положително въздействие и в други сектори. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков на среща с посланика на Конфедерация Швейцария Раймунд Фурер, съобщиха от Министерския съвет на официалната си фейсбук страница.

Премиерът посочи като ключов пример за успешен съвместен проект дейността на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), чрез който страната ни се присъедини към най-елитната европейска мрежа за развитие на изкуствения интелект ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems).

Денков отбеляза, че подписаното през август т.г. Споразумение за швейцарско-българска изследователска програма ще ускори още повече партньорството и ще надгради постигнатите досега резултати в областта на технологиите и иновациите.

В края на миналата година бе подписано Рамково споразумение между правителството на България и Федералния съвет на Конфедерация Швейцария относно изпълнението на Втория швейцарски принос към избрани държави членки на Европейския съюз за намаляване на икономическите и социалните различия в Европейския съюз. Рамковото споразумение дава възможност за реализация на Швейцарско-българска програма за сътрудничество, чрез която България ще получи финансова помощ от 92,5 милиона швейцарски франка за периода до 3 декември 2029 г. в няколко области.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ