Денков: Познавам историята! Ако не беше България, нямаше да я има Русия, която да ни освободила

акад николай денков

Оборудването за „Белене“ стои от години и всякакви опити да бъде построена, не срещата необходимата икономическа обосновка, че да привлече инвеститори. Ясно е, че Русия дълги години ще бъде под санкции и ние няма как да работим с нея. Това оборудване е добре, че се появи някакъв купувач. Това каза премиерът акад. Николай Денков на живо във Фейсбук в отговор на въпроси на граждани.

„Следваме решението на парламента и се надявам преговорите да са успешни. Успоредно с това си развиваме ядрената енергетика. Преговорите с Уестингхаус за реактори имат възможност, която други нямат – те могат да намаляват мощността си сравнително бързо и това ги прави изключително добри за комбинация с други екологични източници“, каза той.

По думите му, процесът по завършване на съдебната реформа ще отнеме още няколко месеца. „Това е ключово, за да знаем, че системата е подредена по правилния начин, което означава с минимално политическо въздействие“, уточни той.

„Големият порок на съдебната система днес е, че тя е силно зависима от политическите сили. Ние това се опитваме да премахнем“, заяви премиерът.

Запитан за руската пропаганда в социалните мрежи, той каза: „Службите могат само да подадат информация дали има такава пропаганда. Да, в някои случаи подават. Но има проблем с регулацията“.

„Тук говорим за откровени лъжи, дезинформация, мултиплицирана с определени технически средства. Това не е работа на службите. Тук имаме спорове с регулаторите. Всеки си вдига ръцете. Най-добрият начин е медиите с техните етични комисии, СЕМ, да се саморегулират. За съжаление това не се случва успешно в България“.

Попитан „Кога ще спре да слуша посолството“, той посочи: „Аз не слушам никакво посолство. Виждам доста политически сили, които слушат руското посолство. Аз всъщност слушам съвестта си, принципите си, разбирането за това какви са националните цели“.

„По никакъв начин не мога да се съглася националните цели да се окаже, че са националните цели на Русия. Няма как да се съглася“, добави той.

„За момента не виждаме пряка заплаха за българските пристанища. Това е българска територия, никой не се е опитвал да влиза в наши води. По-скоро се вижда едно желание да се блокира икономическата територия, която е извън наши води. Подаден е сигнал в НАТО, че Русия се опитва да направи Черно море руско езеро, единственият начин да се противопоставим е, че на сила се отговаря със сила.

Искам да кажа, че трябва да подсилим нашите военноморски сили така че никой да не посмее да приближи нашите пристанища. Преди много, много години Варна е обстрелвана от Русия по Черно море. Не трябва да го позволяваме“, каза той.

„Опитваме се да избегнем всякакви възможни рискове за скока на цените, имахме две заседания на Съвета по сигурност, призовавам депутате да се запознаят с него. Можем да излезем от дерогацията без да се променят цените. Те са такива, каквито са в региона, но ако се направят резки промени, а такива бяха предложени в парламента, може да се реализират лошите сценарии“, каза той.

„Честно казвам – след като видях как г-жа Митрофанова се опитваше да ни обяснява как трябва да честваме 3 март, след като дойде патриархът от Русия и се накара на нашия президент какво казваме ние по тези празници, аз разбрах, че този празник вече не обединява българите.

Няма как да ни обедини, защото винаги може да бъде тълкуван по два различни начина – че е празник, с който сме създадени като държава, и това е, което помним като деца и аз бих искал да е такъв, но в същото време това е празникът, на който една имперска сила се опитва непрекъснато да ни напомни, че ако не беше тя, нямаше да съществуваме.

24 май за мен е символът на това, че ако не беше българската държава с княз Борис Първи, а след това с цар Симеон, нямаше да има може би тази руска държава, която след това ни е освободила. Тя се е обединила именно, защото с нашите книги и духовници са успели да обединят тези разкъсани племена тогава.

Историята е много сложна. Затова, когато някой се опитва да ни обяснява, че някой се опитва да подмени историята, за не съм съгласен. Аз познавам историята много по-добре от това, което пише в учебниците. И г-н Костадинов я познава, но предпочита да разказва тази, каза премиерът.

„Да се направи преглед на концесиите и да се потърси балансиране, защото е ясно, че в много случай са по-ниски, е поискал министърът на финансите“, обясни Денков. Той обаче подчерта и, че има много фирми, които развиват руди на най-високо технологично ниво. Но има и проблем, че вместо да използваме суровините и да произвеждаме, ние ги изнасяме и след това внасяме готовите продукти.

„Националният ни интерес е Русия да е възможно най-далече от границите на България. Това е една от причините да подкрепяме Украйна. Крайно време е българите да си отворят очите и да видят, че там има агресор, който се опитва да си върне имперските владения“, каза той.

Запитан за срещата, подготвена от Алексей Петров, между лидерите на ПП и ГЕРБ, каза: „Не съм бил там, нямам представа какво са си говорили. На тези въпроси трябва да отговарят Борисов, Кирил Петков и Асен Василев, ако са били там.

Това, което знам е, че и журналистите снимаха как сме правили управленската програма в кафето. Какво задкулисие?, запита той по отношение на правителството.

„Това, което знам, е, че много отдавна нямам ментори. Имал съм отдавна – в науката, моят професор почина. Правя това, което смятам за важно, вярно и съответства на интересите на България“, увери той.

„Хората трябва да разберат, че борбата срещу корупцията не е само на правителството. Има проблем и на правосъдната система, но сме болно общество, което толерира твърде много корупцията. Хората трябва да са готови да подадат сигнали. Аз никога не съм давал пари. Това означава да станеш съучастник на корупцията, посочи премиерът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ