Румен Христов: Следващият президент няма да е Радев! Мераците му са по-големи от правомощията

румен христов

Заради поведението и изказванията на Митрофанова трябва да сменим датата на националния ни празник?

„Дадохме назад от гледна точка на факта, че в момента има други, по-важни въпроси, които трябва да бъдат решени от политиците. Обществото има друг дневен ред. Бихме могли да уредим и със закон искането за промяна на националния празник. Има сериозни аргументи по отношение на различните визии кой да бъде националният празник“, коментира лидерът на СДС Румен Христов в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него има нужда от дълга дискусия, за която в момента няма време. „Основателно Борисов и моята скромна личност заявяваме, че това може би трябва да остане на втори план“, поясни Христов.

Пред Bulgaria ON AIR той обяви, че не са провели разговор с не-коалиционните партньори, допълни, че на предстоящата лидерска среща ще се засегне и въпросът за националния празник.

„Всички въпроси, които имат нужда от съгласуване, включително и т.нар. механизъм за правените промени. Трябва да има форма, под която тези промени да се осъществяват. Това правителство е на „Продължаваме промяната – Демократична България“, но е съставено с втория мандат и първата политическа формация ГЕРБ-СДС“, напомни гостът.

По думите му промени в службите за сигурност трябва да има, включително и в МВР.

„Това е екипна работа. Проблемът е, че не сме питани за тези промени. Нека да се намират допирни точки, вместо недоверие от двете формации. Коалицията или по-скоро не-коалицията не работи гладко, но има и големи цели, които преследваме“, каза още той.

Не бива да се посяга твърде далеч по отношение на правомощията на президента, на мнение е Христов.

„Следващият президент няма да се казва Румен Радев. Тогава може би ще е добре да има баланс. Смисълът на двойна обвързаност при назначенията, които изискват и указ на президента, са допълнителна гаранция да няма самозабравяне от едната власт, в случая изпълнителна. Президентската институция има своите конституционни правомощия. Те не съответстват на мераците на г-н Президента. Колегите юристи работят, но не съм започнат в подробности с текстовете. Големите промени, които касаят конституционните разпоредби, трябва да бъдат правени внимателно“, настоя гостът.

Лидерът на СДС коментира отношенията с „Продължаваме промяната – Демократична България“ и срещата в Самоковския манастир.

„Не сме говорили с г-н Борисов на тази тема. Това, което знам от изказванията на различни политици е, че той има логистична роля. Дали е обещавал на г-н Петров не мога да кажа. Бил съм на официалните разговори в НС“, категоричен е Христов.

Общата кандидатура за кмет на София на ГЕРБ-СДС ще стане ясна до 19 септември, обяви той и подчерта, че има няколко кандидатури. „Тежка ще бъде битката. Софиянци се интересуват от чистотата ва въздуха, от тротоарите, от градския транспорт, детските градини – всичко, което касае ежедневието. Кандидатът трябва да познава проблемите на София“, смята гостът.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2023/09/07/rumen-hristov-sledvashtiiat-prezident-niama-da-se-kazva-rumen-radev.582093



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ