Министър Кръстев: Затрили сме България! Няма я, предали сме я, продали сме я

payimage-589347

„Да си представим, че вече нея я няма, предали сме я, продали сме я. Казано, простичко – затрили сме я, тази която ни е родила – България. Иде реч за България. Събуждаме се един ден и нея просто е няма. Българията е няма. Невъзможно е. Не искаме дори да си го представим като сюрреалистичен сън. Затова приемете като импровизиран етюд на един артист, нагърбил се да бъде и министър на културата“. С тези думи започна изказването си министърът на културата Кръстю Кръстев. Той беше сред участниците във форума „Бранд България – докосни чудесата“. Събитието бе организирано от общество „Културно наследство“ (Европа ностра – България) под патронажа на вицепремиера и външен министър Мария Габриел, предаде БТА.

„Тук съм с надеждата, че сме събрали да напишем съвършено друг сценарий. Сценарий, пред който България е представена пред света, с нов образ, с нова визитна картичка, която опъва гърбовете ни и насълзява от гордост очите ни. Образ на родината, за която поколения мечтаят. Това ни събира тук, днес, всички, в тази зала, обединени от тази мисия – мисията „Бранд България“. Мисията, която ще разкаже новия разказ на България. Живеем в най-старата от днешните европейски държави, чието име остава непроменено през цялото ѝ съществуване. Само този факт превръща България в бранд, превръща я в марка“, смята Кръстю Кръстев.

„Всички ние търсим смисъла на живота върху преизпълнената от своята древност земя, върху която сме родени. Подчинили сме битието си, и духа си, върху трите стълба в ценностната система на всеки един народ – свобода, продължаването на рода и познанието. Представата ни за света изграждаме върху самосъзнанието на собствения ни принос в хилядолетната история на човешката цивилизация. Опитваме да отгатнем бъдещето си, обладани от разбирането, че историческата ни идентичност е изградена върху миналото. Не гледаме перспективата, пренаписвайки историята ни. Признавам, че още от самото начало на възникването й, преди 13 години, съм един от малкото съмишленици на това, което Вие направихте, госпожо Бозукова – „Чудесата на България“, каза още министърът на културата.

Кръстев каза, че оценява концепцията за „Бранд България“ и главната роля на културното наследство в нея. „Всеки народ има своите митове и легенди, и те отразяват неговата физическа и духовна същност. Всяка нация се нуждае от митове и легенди за възникването си. Може би, затова в световната библиотека има толкова истории, толкова, колкото са народите в тях. Именно това поражда необходимостта от съхраняване и адаптиране на културната ни идентичност в цялостната история на света – от сътворението до наши дни“, каза още министърът на културата.

Международният форум „Бранд България – докосни чудесата“ бе открит от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Тя очерта три ключови направления за развитието на „Бранд България“ – координацията с външната политика, ролята на културните институти, създаване на цифрова платформа за инициативата. На събитието присъстваха депутати, посланици, учени, представители на местната власт, професионални организации.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ