Дани Каназирева: Пловдив е пред риск от финансов колапс следващия мандат

6880d575ecb5efde3f88fa42ede99d77

Харченето на милиони без ясни приоритети и без изобщо да се знае откъде ще дойдат, както и залагането на кухи приходи водят Пловдив към финансов колапс. Това е становището на лидера на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева по повод проектобюджета на Община Пловдив за 2023 г., предоставен за обществено обсъждане днес.

Според Каназирева това обрича следващия мандат да няма нито една стотинка за инвестиции, но и да се търсят начини как да се изплащат натрупаните в последните години задължения. Каназирева е категорична, че сметките, изготвени от администрацията, показват огромна задлъжнялост, допусната умишлено или от некомпетентност, която води до сериозен финансов риск за Пловдив.

„В проекта са заложени 655 млн. лв. – това е абсолютно нереален бюджет. Ако се погледнат отчетите на общината за годините назад, се вижда, че планираните приходи няма как да се реализират. Ще дам само два примера. Прави впечатление, че се предвижда да се продадат общински имоти и земя за 15 млн. лв. Това е абсурдно и неадекватно планиране, тъй като практиката от години насам показва, че от подобни сделки в градската хазна се събират максимум 3 – 4 млн. лв. Втори пример – в проектобюджета са заложени приходи от санкции, глоби и наказателни лихви за 10 млн. лв. при положение, че миналата година са събрани 2 милиона, а и в предходните не е имало такива високи постъпления. Да не говорим за постъпленията от местни данъци и такси, които са нереални“, коментира Дани Каназирева.

Според нея приходите са силно раздути, за да се върже капиталовата програма за над 240 млн. лв., а по-голямата част от тази сума трябва да бъде осигурена от общината.

„Другото е по-сериозно – кредитите, изтеглени в този мандат. Те трябва да се изплащат 20 години от пловдивчани, а междувременно продължават да се планират нови. Общината вече гони безпрецедентните задължения в размер на 200 млн. лева – кредити и средства за обекти, които финансово не са осигурени. За 2024 и 2025 г. се залагат още разходи по проекти, които тази година стартират, без да са обезпечени със средства. Сключват се договори, раздават се авансите и не е ясно кой и как и как ще плаща за тях оттук нататък. Пловдив е в ситуация, в която нито може да спре проектите, нито ще има обаче средства да ги довърши безпроблемно“, отбелязва лидерът на „Съюз за Пловдив“.

Тя посочва, че сред обектите, за които не е осигурено финансирането, са Голямоконарско шосе – от 18 млн. лв. в наличност има само 9 млн., Рогошко шосе, чийто ремонт е на стойност 15 млн. лв., Хуманитарна гимназия – 12 млн. лв., спортна зала в район „Западен“ – 7 млн. лв., стадион „Ботев“ – 27 млн. лв., стадион „Локомотив“ – 24 млн. лв.

„Отделно с какви средства кметът и неговият екип стартираха обществена поръчка за централната трибуна на „Локомотив“ за сума над 40 млн. лв. – много по-висока цена от трите трибуни, заложени в първата поръчка?“, коментира Каназирева, и предупреждава: „Ако следващият кмет не е изключително добре подготвен и да знае какво прави, Пловдив ще стигне дъното“.

Тя посочва и още един сериозен проблем на местното управление – ако се погледнат цифрите, се вижда, че повечето пари, с които разполага общината, се „изяждат“ за заплати и издръжка.

„Ако продължава в тези темпове, в следващия мандат ще бъде невъзможно да се реализират нови проекти, а кметът и неговият екип няма да могат да изплатят започнатите обекти. Здравко Димитров със своите действия предопределя вдигане на данъци и такси, тъй като вкара града в лавинообразна спирала на финансова задлъжнялост“, счита Дани Каназирева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ