Иван Портних: Ремонтите във Варна са необходими и планирани, а не предизборни

payimage-572698

Нищо предизборно няма в уличните ремонти във Варна. Дейностите на Общината са планирани, а финансирането за тях е осигурено през предходните години. Това заяви в интервю за „Дарик“ кметът на морската столица Иван Портних, който подчерта, че повечето ремонти ще приключат до седмици.

По думите му най-големи затруднения за трафика в града създават проектите на ВиК-Варна. Обновяването на улиците след това се прави със средства на Община Варна.

Дейностите на ВиК трябваше да започнат преди две години, като забавянето стана по вина най-вече на правителството на ПП. Впоследствие се стигна до поскъпване на строителните дейности с около 50 на сто, припомни Портних. Първоначално проектът предвиждаше изграждане на канализация на всички селищни образувания в северната част на Варна. След поскъпването обаче се стигна до ограничаване на обхвата на проекта.

Всички улици в кв.”Виница” ще бъдат обновени. По ул. „Подвис” до 15 септември трябва да бъде положен основният слой на новата настилка. Обновяването на бул. „Христо Смирненски” в ремонтирания участък трябва да завърши най-късно до средата на октомври. В този срок трябва да приключи и ремонтът на ул. „Прилеп”.

При ремонта на ул. „Васил Друмев” остава само една малка отсечка. Там ремонтите се бавят заради появата на много стари подземни комуникации, които не фигурират в документацията. Във Варна има стотици улици и цели микрорайони, в които не е ремонтирано от десетилетия и липсва информация за комуникациите под тях, отбеляза кметът.

„Спекулациите с Аспарухов мост са огромни. Правителствата, които се изредиха, не направиха нищо за ремонт на моста, освен едни спекулации и голи приказки. Община Варна е в готовност и направи всичко необходимо като документация. Експертизите показаха, че мостът няма сериозни конструктивни промени, но при всички положения трябва да бъде поддържан, за да бъде сигурен за годините напред”, изтъкна Портних.

Всичко за пускането на новите електробуси в действие е готово, но се изчаква доставката на комплексно-разпределителни устройства. Те се очаква да бъдат доставени от производителя „Siemens“ към средата на октомври, като монтирането им ще отнеме няколко дни.

Общинският бюджет се очаква да бъде приет следващата седмица. Тази година той е в размер на 790 милиона лева, но реално е по-малък, заради натрупването на кредити, теглени за планираните от 2021 г. насам ремонти. Собствените приходи на Общината не са достатъчни за обновяване на всички улици, посочи кметът. Той даде за пример събирания данък сгради от физически лица, който годишно е в размер на 19 милиона лева и е достатъчен само за обновяването на 7-8 по-големи улици.

В нито един от големите градове няма държавна подкрепа под формата на бюджетни средства за инфраструктурни проекти. По отношение на европейските проекти Варна има административния капацитет, организацията, знанията и готовите проекти, за да кандидатства веднага, когато това е възможно, посочи Иван Портних.

„Тези 3 години безвремие в държавата наистина оставиха Варна с осакатени финанси, но се справихме. Демонстрираният до 2019 г. темп на обновление на града се случваше основно със средства от Европа, както и с пряка помощ от правителството. От 2021 г. тече новият програмен период. От тогава правителствата на „Промяната” не успяха да отворят нито една програма, която да касае големите градове през този програмен период. Все още тези програми не са отворени за кандидатстване. По Плана за възстановяване към големите градове все още не е потекло нито едно евро. Държавата внася своите вноски и те са вече един милиард, но не можем да върнем нито едно евро обратно. Това е заради некомпетентност”, коментира градоуправникът.

На въпрос дали ще се кандидатира за нов кметски мандат, Иван Портних заяви: „Има законоустановени срокове за регистрацията, така че има още време. Виждате, че има много работа още да се върши. Нека се концентрираме към това”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ