Уникално! Правят Голямата могила магнит за туристите в Пловдивския район ,,Южен“

1825593

Уникална структура дълга 10 метра, с две отделни камери, които имат връзка помежду си – това представлява Голямата могила в пловдивския район „Южен“, разказа пред журналисти директорът на Регионалния археологически музей доц. д-р Костадин Кисьов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Археолозите наричат местността Южния некропол на Филипопол, защото тук е имало около 60 могили. Днес е останала само Голямата могила, която е и най-запазена. Тя е от II-I век преди Христа, т.е. малко преди римското нашествие в Тракия. Датировката е направена на база откритите съдове и начина на градеж, обясни доц. Кисьов.

Той смята, че обектът не е храм, защото не е изградено по строителните канони на гробниците. Тук не са открити останки от погребения, а само от обредни действия – съдове, кости и опалвания, което предполага, че е имало ритуално жертвоприношение на животни и най-вероятно пиене на вино. Засега обаче остава неизвестно какъв култ се е практикувал.

Най-интересното в съоръжението е, че е покрито от край до край с трегери от сиенитни блокове, като между тях има сиви гнайсови плочи, тук там замазани с глина. Използвани са четири вида камъни, всички са били взети от друга постройка и донесени на това място за преизползване. Градежът от мраморни квадри няма вътрешна мазилка, няма и рисунки по стените.

Археологическите проучвания ще продължат и следващата година в северозападната част на обекта, като идеята е да се стигне до 2 метра дълбочина.

Голямата могила се намира в имот държавна собственост и тук би могло да се направи музей на открито и да се превърне в голяма атракция. Част от територията ще бъде засегната от бъдещ път от район „Южен“ за Асеновград. Затова е важно в следващия бюджет на община Пловдив да се предвидят средства за проектиране за реставрация и консервация на проученото, посочи заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

„Обектът има голям потенциал. Искаме да направи атракция, която да води туристи. През тези 4 години с доцент Кисьов планирахме всяка стъпка, защото той знае за моята идея за децентрализация на културата и изнасяне към периферията“ – каза Панов.

За 4 години община Пловдив е инвестирала 1 250 000 лева за проучване на всички археологически обекти в града.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ