Бивш военен министър за падналия у нас дрон: Пълно разследване! НАТО да съдейства

велизар шаламанов

„Това, което виждам, прилича на мина от 82-милиметрова минохвъргачка. По-важното е как действа нашата система за ранно предупреждение, за бързо реагиране“.

Това коментира пред БНР бившият военен министър Велизар Шаламанов относно падналия дрон с взривно устройство край Тюленово.

„Отразяващата повърхност на тези дронове е относително малка и радарите трудно могат да ги прихванат. Това поставя въпроса за модернизиране на нашата система за въздушно наблюдение. Много по-важно е да се поддържа постоянна комуникация, включително с украинската страна. От доста време се говори за Морски център за сигурност и координация. Трябва да бъде засилена системата за наблюдение, координация. Това е задача на Гражданска защита“, посочи той в интервю за предаването „Преди всички“.

Никой не може да гарантира, че това е последният случай и няма да има по-сериозни рискове, категоричен бе военният експерт. Според него трябва да бъде направено пълно разследване и в него да се търси съдействие и от украинската страна, и от системите за наблюдение на НАТО.

Става въпрос за дронове, много от които не са с военно предназначение, подчерта Шаламанов и добави, че самият боеприпас е импровизирано прикачен към дрона. Технически е възможно да бъде изгубено управлението на дрона, смята той.

Какво трябва да се направи, според Велизар Шаламанов:

„На първо място трябва подобрено наблюдение, което може да стане съвместно със сили на НАТО. Второ – да имаме засилена противовъздушна отбрана. Сега става дума за дрон, но при нарастване на напрежението не е изключено да има и други грешки с по-големи военни средства. Всичко, свързано с реагиране на такъв тип инциденти, означава сериозен капацитет преди всичко на Гражданска защита. В последните години Гражданска защита, която беше развита като самостоятелна и силна държавна агенция с всякакъв вид специалисти, беше ликвидирана в този й вид. Ясно е, че имаме нужда от много по-силна система за гражданска защита и взаимодействие между различни институции. Това ниво на взаимодействие е много важно и то изисква постоянна ситуационна осведоменост“.

Авиационният експерт Димитър Ставрев подчерта пред БНР, че след като видят маркировките специалистите ще кажат дали дронът е руски или украински. Лично на него му прилича на украински. Според данните на 82-милиметровите мини радиусът на поразяване е между 25-30 метра при взривяване, посочи журналистът. По думите му справянето с такива невзривени боеприпаси е работа на МВР и военните, отбеляза Ставрев.

„От снощи съм в течение на ситуацията. Районът беше отцепен и оттук нататък специализираните служби си работят по утилизацията на боеприпаса. Нормално е, когато такъв опасен боеприпас е на брега в населено място, да бъде притеснително за всички – местни граждани или туристи“, коментира пред БНР кметът на Шабла Мариян Жечев. Той уточни, че 40 минути след подаването на сигнала районът вече е бил отцепен.
В района доста често се случват подобни неща, обаче с боеприпаси от Втората световна война, поясни Жечев. По думите му има изработен протокол, по който се работи.

„Как е пристигнал дотук този дрон? Не толкова по въздух. По–скоро по вода е доведен от теченията, от вълните насам. Това го прави по-опасен за съдовете на вода. В активен риболовен сезон има много лодки.“

Жечев апелира за периодични обходи по въздух за евентуално констатиране на подобни обекти, плуващи във водата и тяхната навременна утилизация, за да не се стига до инциденти.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ