Инфарктни часове за акад. Николай Денков. Миньори и земеделци ще му видят сметката

payimage-507281

Синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в комплекса „Марица Изток“, миньори и енергетици от въгледобивния сектор в страната излязоха на национален протест под надслов „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!“. Те искат яснота за работните си места и за цените на електроенергията. Протестиращите не одобряват представените проекти на териториални планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил, които предвиждат закриване на мощности във въглищните централи.

Пред БНР протестиращите споделиха: „Не одобряваме тези планове, които са заложени в плановете на управлявящите и протестираме – не може една функционираща система да бъде унищожена, защото някой на някого е обещал нещо“.

„От Карлово и от ВМЗ – Сопот. Подкрепяме бранш, който засяга всички нас – не само като производство, а и като потребители. Токът стане ли скъп – какво правим. Отделно – работните места на хиляди хора са застрашени, районът Стара Загора ще стане като Северозападна България“.

„От мината в Перник. Против сме да се случи този бърз преход. Не могат хората в региона да се преориентират към нови работни места“.

Шестието на енергетиците започна от площад „Свети Александър Невски” в столицата. Участниците в шествието се придвижиха по улиците „Оборище” и „Георги Раковски” и по булевардите „Цар Освободител” и „Княз Александър Дондуков” до официалния вход на Министерския съвет.

Правителствената пресслужба съобщи, че премиерът Николай Денков ще се срещне с представителна група на миньорите и енергетиците, водена от президентите на КНСБ и „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Срещата е предвидена за 13 часа. 2 часа по-късно – в 15 часа пък премиерът е отправил покана за среща към земеделците. Министър Кирил Вътев пък пътува към мястото на протеста в Долни Богров.

Иначе земеделците предвиждат да бъдат пред МС след 14 часа, когато приключва демонстрацията на енергетиците.

На 20.09 протестът продължава, като между 5:00 и 7:00 ще бъдат придвижени машините на бул. Тодор Александров. Протестиращите в сряда ще тръгнат в 10:00 от площада пред Александър Невски и ще се насочат към Министерски съвет.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ