,,Mоже да се окаже най-смъртоносната буря“: Матев паникьоса България, идва ли ужас като в Царево?

Симеон Матев

Каква ще е есента – дали ще е по-топла, но и по-дъждовна от тази през 2022 г. и да очакваме още потопи като този в Царево? На тези въпроси отговорите даде климатологът Симеон Матев.

„От няколко месеца числените модели, които прогнозират времето в дългосрочен аспект, предвиждат по-големи валежи за Средиземноморския регион, включително и за Балканите. И можем да очакваме повече валежи през есента, но въпреки това, в температурно отношение, с много голяма вероятност се очаква есента да бъде наднормена отново, но с повече валежи.

Например в Странджа, само заради онзи процес, който имахме с наводненията от началото на този септември, реално там валежните норми са преизпълнени за цялата есен, не само за месец септември“, каза Матев, цитиран от БТА.

Регион
„Като цяло, очакванията са да има по-динамична и бурна есен в Средиземноморския регион, и това е свързано с високата температура на морската вода в цялото Средиземноморие“, обясни климатологът.

Според Симеон Матев циклонът „Даниел“, който предизвика наводнения по нашето Черноморие, в Гърция, като засегна и Либия, може да се окаже най-смъртоносната буря за последните години в нашия регион.

Той каза, дали да очакваме увеличение на циклоните и бурите в бъдеще.

Циклони
Такива процеси, предизвикани от циклони и бури, ще ги има. В последните години много зачестяват интензивните извалявания – или падат много голямо количество от валежи за кратко време на дадено място, причиняващи големи наводнения, каза главен асистент доктор Симеон Матев.

„Лошо е, че тези валежи по-трудно се прогнозират, като територия и времеви отрязък, през който ще се случат, като това става едва от 24 до 48 часа преди започването им. Не се очакваше бурята „Даниел“ да предизвика такива валежи до 300 литра на квадратен метър в нашата страна, но това се случи“, отбеляза климатологът от Софийския университет.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ