Напрежение! Тихомир Безлов удари по масата: Има нещо криминално в субсидиите за зърното

payimage-601199

Аз и мои колеги от други европейски държави сме се интересували от концентрацията на земеделски субсидии в зърнопроизводството и стигнахме до заключението, че има нещо криминално в тях. Това каза по БНТ Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„През 2015 г. тогавашният европейски комисар по земеделието предложи и Евросъюзът възприе да се сложи таван на субсидиите, защото те започнаха да се съсредоточават в големите притежатели на площи“, каза Безлов.

„И какво стана? Не само у нас, но и в много други европейски държави започна разрояване на големите земеделски стопанства на много по-малки, така че най-големите да са до 300 хиляди декара, колкото позволяват новите правила. Има нещо криминално в този начин за разпределяне на субсидиите, защото целта на европейските субсидии по принцип е да помага на малките производители, а не на големите, които печелят от мащаба“, каза Безлов.

„Производителите на плодове и зеленчуци, месо и мляко имат коренно различни интереси от тези на зърнарите, смята Безлов. На зърнопроизводителите в момента им пречат ниските борсови цени. На малките производители на други аграрни продукти им пречат много повече обстоятелства и при тях наистина се е стигнало до едно пречупване, при което производството им е много ниско оценено и едва ли ще се оправи скоро“, смята Безлов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ