Народът вие от ужас! Голям проблем с парите, изпускаме и септември за 1,4 млрд. лв. от Брюксел

Пари

„България няма да успее да подаде пред Брюксел искане за второ плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост и през септември. Страната ни не е готова с всички условия и срокът отново се отлага. Това прави все по-рисково получаването на средствата до края на годината с бюджет 2023. Това би отворило дупка в хазната в размер на 1,4 млрд. лв.“

Това съобщава „Сега“, позовавайки се на информация от „депутати, запознати с движението на процедурите по плана за възстановяване“.

Септември бе посочен като срок за подаване на искането за второ плащане от финансовия министър Асен Василев.

Срокът е обвързан и с последващото технологично време, което е необходимо на институциите в ЕС да извършат проверките по плащането и да отпуснат самата сума, така че парите да постъпят до края на бюджетната 2023 г.

Справка в актуалната статистика за изпълнените мерки и цели за подаване на искането за плащане показва, че България е покрила 34 изисквания, 32 все още са със статут на неизпълнени.

Много от законопроектите, свързани с изпълнението на тези цели, вече са на финална права в Народното събрание и статистиката ще се подобри, уточняват от „Сега“, като добавят, че според експерти и в този случай България вероятно няма да изпълни всичките посочени предварителни условия и ще внесе искане за частично плащане.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ