Вицето на Радев размаха пръст срещу депутатите заради земеделците: Има проблеми! Да не забравяме…

payimage-587101

Очевидно с един меморандум всички тези проблеми на земеделците не могат да бъдат решени. Това коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова относно подписаният вчера меморандум между правителството и земеделците. Тя участва в международна конференция „Балканите – за мир, сигурност, сътрудничество и партньорство”, организирана от Стратегическия институт за национални политики и идеи, Форума за балкански транспорт и инфраструктура и Националната асоциация за международни отношения. Събитието днес в София е под патронажа на президента на България Румен Радев.

Вицепрезидентът посочи, че сме чули многобройни изказвания на земеделски производители и на експерти в преработвателната промишленост.

Кризата със зърното разкри наистина много сериозни проблеми в системата на земеделието, посочи Йотова, цитирана от БТА.

По думите ѝ, що се отнася до меморандума, „сигурно има добри намерения, но не трябва да забравяме, че има решение на Народното събрание“.

Това решение, с днешна дата, никой не е отменил. Чакаме следващите дни да видим дали ще бъде пререшено и какви ще бъдат следващите стъпки на управляващите, коментира Йотова.

Попитана за присъединяването на страната ни към Шенген, Йотова отбеляза, че се чуват сигнали, че в най-добрия случай ще има някакво решение по темата чак в края на годината.

„Обещанието на правителството, че ще има развитие на въпроса през октомври не стои на дневен ред, дори при най-големите оптимисти. Австрия продължава да има своите резерви заради невероятната мигрантска вълна, особено през последните месеци, което наложи и срещата на Фон дер Лайен да отиде в Лампедуза, да се убеди на място в обещанията, които се дават на Италия“, коментира Йотова. По нейните думи проблемът не е само в България.

Докато този проблем с миграцията не бъде решен на европейско ниво, нито една от страните в Европейския съюз, особено тези от нас, които сме на външната граница, няма да имат добри решения и резултати, посочи тя.

Йотова отбеляза, че по време на служебния кабинет се е работило засилено по темата Шенген.

„За съжаление, откакто е редовният кабинет, тази тема отново излезе от дневния ред, извън подчертаването какъв сериозен приоритет е“, каза тя.

Според нея само с говорене за това какъв приоритет е, той няма да се случи. Йотова посъветва да се продължи амбицията на последния служебен кабинет.

„Имаме и сериозен аргумент – окончателно отпадна мониторингът за наблюдение на България и Румъния“, посочи тя.

Попитана дали с влизането на промените в Конституцията в парламентарната зала ще се наруши балансът между управляващите, Йотова посочи, че управляващото мнозинство до този момент е дало толкова много предложения и сигнали около тези промени в Конституцията и добави, че „някои от тях живееха няколко дни, няколко часа“.

„Нека видим какво последно ще бъде предложено, нека видим как ще тръгне дискусията, след това ще изработим своята позиция. Президентската институция винаги досега е настоявала за сериозна, дълбока реформа в съдебната система и такива бяха и обещанията на тези, които направиха правителството“, добави вицепрезидентът.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ