Обвиниха Славчо Атанасов в незаконна агитация в старчески дом

1832885

Използват ли съпартийците на Георги Титюков служебното си положение, за да агитират възрастни хора в общинско учреждение? Новата коалиция от партии, които се „самоопределят като местни“, издигнаха Славчо Атанасов за кмет на Пловдив, а след седмица той бе вкаран за откровена предизборна агитация в Дом за стари хора „Свети Василий Велики“.

Същото това социално заведение е на подчинението на зам.-кмета по социална политика Георги Титюков, който е и лидер на една от партиите в „Съединени за Пловдив“ – „Кауза България“.

В деня, в който той бе издигнат и за кандидат-кмет на район „Централен“ през коалицията, явно Титюков вкара своите съпартийци и общински съветници в Старческия дом, заедно със Славчо Атанасов. Там се вижда и бившият активист на БСП и общински съветник Тодор Кръстев, който също е част от коалицията.

Във фейсбук страницата на коалицията са публикувани десетки снимки как Славчо Атанасов се прегръща с възрастните хора, като това със сигурност е станало със съгласието на общинските служители.

Това обаче е грубо нарушение на Изборния кодекс. В чл. 180 ал. 1 в изборния кодекс е записано, че „не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала“.

Другият въпрос е дали служителите на това общинско заведение доброволно са допуснали политическите активисти и кандидати за кметовете и общински съветници, или това е станало под принуда от Георги Титюков, който им е работодател?

По този начин не само, че се нарушава изборното законодателство от активистите на „Кауза България“ , но и техният лидер злоупотребява със служебно положение като зам.-кмет на Община Пловдив .

Изборният кодекс предвижда глоба от 300 до 1000 лева за агитация в общински звена и дружества. Репортер на Plovdiv24.bg се свърза със секретаря и говорителя на ОИК – Пловдив Калоян Сухоруков. Той заяви, че има подадена жалба срещу кандидатите от „Съединени за Пловдив“ от ПП ГЕРБ.

„Има комисия, която разглежда жалбите и сигналите, постъпили към ОИК. След като се запознаем с фактите, ще поискаме и обяснение от управителя на социалното заведение и след това ще излезем с решение в 3-дневен срок“, заяви Сухоруков.

Сигналаът и подаден и към ОД на МВР Пловдив.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ