Кметът Иван Портних: Пътищарски фирми, близки до Коцев, бламират общината

1833031

Пътищарски фирми, част от които близки до бившия областен управител и кандидат за кмет Благомир Коцев, провалят общината, пречат на хората. Това стана ясно от думите на кмета на Варна Иван Портних, на изненадващ брифинг по повод строителството в града, предаде репортер на Varna24.bg.

В подкрепа на твърденията си той даде забавянето на ремонтните дейности по пътните артирии в града. Фирмите се оправдаваха с липса на техника, с липса на хора. С дни не работеха по бул. „Христо Смирненски“. Такива примери има в целия град. Паралелно с това пък техните частни обекти вървяха, стана ясно още от думите на Портних.

„Ключът“ за проблема бил заровен още във времето, когато главен архитект на Варна бе Виктор Бузев, поясни кметът. Той припомни, че има две досъдебни производства срещу Бузев, за разрешаването на незаконни обекти край комплекс, собственост на Коцев.

След това Портних, който на брифинга бе заедно с настоящия главен архитект на града Стоян Петков, разкри две порочни практики за заобикаляне на Закона. Показа снимка на терен в район „Аспарухово“ където към 2016 година има зелена площ, а към 2022 г. вече изграден обект. Това става с удостоверение за търпимост. Само за миналата година са иззадени 280 такива удостоверения и то само в един от районите във Варна – „Приморски“, допълни кметът. Това дава яснота кой е виновен за презастрояването на града, риторично поясни той.

Повечето от тези случаи са свързани с изграждането на обекти със смесено предназначение. По закона ако една сграда не е такава, то тя, ако е висока 21 метра, трябва да бъде на отстояние от 14 метра от съседната, но ако е със смесено предназначение (примерно общежитие) – ще е в близост само на 6 метра от съседната.

Другият случай е свързан с изграждане на такъв тип сграда в район „Владислав Варненчик“, чийто строеж се свързва с председателя на Камарата на строителите във Варна.

Всичките тези примери са за прокуратурата, обясни кметът Портних.

Смених главния архитект, започнах диалог с Камарата на архитектите, със Съюза на архитектите във Варна. Това породи недоволство у някои мощни строителни компании, които инициирали създаването на „Алтернатива за гражданите“, с което да играят на местните избори, поясни кметът на Варна, като допълни, че бившия заместник на Коцев в областната администрация е близък с една от строителните компании в града.

Ще изчистим града от бузевщината. Тези строителни компании пречат на работата на Общината, пречат и на хората, нагнетяват напрежение. Не може за 15 септември, за когато съм казал, че ремонтите край училищата ще приключат, те да казват, че били открили някакъв проблем и за това не са готови. Тези номера няма да продължават, закани се кметът на Варна. Такива тарикатлъци са за прокуратурата, отсече Иван Портних.

Такива неща работят в ущърб на хората, но подпомагат кампанията на Коцев, стана ясно още от думите на кметът на Варна.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ