Нали беше забранено? Тийнейджъри дишат райски газ в Пловдив

1200_uchenici-plovdiv-raiski

Група тийнейджъри дишат райски газ в „Кючук Париж“. Такова видео ни изпрати читател на Plovdiv24.bg.

На кадрите се виждат как деца, на видима възраст между 14-16 години, дишат райски газ от балони. Към края на клипа те се разбягват, защото явно са видяли възрастни да идват към тях.

Припомняме, че е строго забранена продажбата на райски газ.

На 7-ми септември депутатите приеха ограничения за употребата на райски газ. Те одобриха диазотният оксид (райски газ) да се използва само в производството на храни. Райският газ като добавка в храни се допуска в обекти за производство и преработка на храни и заведения за обществено хранене, когато се използва като добавка в помещенията за приготвянето на храни, предвиждат приетите на второ четене промени в Закона за храните текстове.

Така популярните пълнители с райски газ, опасни за здравето, особени при подрастващи, са забранени за продажба, включително в заведения и нощни клубове. Забраната важи както за деца, така и за продажба на клиенти над 18 г.

Употребата на диазотен оксид като добавка в храни се отразява в технологичната документация.

Глобата, при нарушение на тези разпоредби, е от 500 до 1000 лева, а който допусне такова нарушение в управляван от него обект, ще се наказва с глоба от 800 до 1500 лева. При повторно нарушение – от 1500 до 3000 лева.

Райският газ се използва в медицината и стоматологията с цел притъпяване на усещането за болка и пряко влияе на невротрансмитерите в мозъка.

Когато се прилага с цел забавление, вдишването му води до еуфория, откъсване от заобикалящата реалност и взрив от емоции. Макар това да продължава в рамките на средно 2 до 5 минути, всеки човек е индивидуален и няма достатъчно медицински данни как се отразява на деца.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ