Часове след смъртта си: Пенсионерка прехвърли имоти и земи на гледачката си

младенка йорданова

2 декември 2019-та година. 75-годишната Цветанка Лазарова от монтанското село Лехчево умира. В смъртния акт пише, че е починала в 6:00 сутринта. Въпреки че вече не е била сред живите, три часа по-късно, по документи, Цветанка участва в две сделки за покупко-продажби на имот, като прехвърля цялото си имущество на съседката ѝ Виолета Каменова, която се е грижила за нея. Новата собственичка представлява починалата пенсионерка чрез пълномощно. Сделките са изповядани от нотариус Искра Фидосова в кантората ѝ в Монтана. Виолета Каменова оспорва датата на смъртта.

„Около две години съм се грижила за нея. Жената си дава имуществото на мен, защото я гледах. Тя почина на трети декември, не на втори“, заяви Каменова.

„В деня на сделката, аз съм направила справка сутринта от национална база данни „Население”, в която се вижда, че на 2 декември, непосредствено преди сделката, буквално в 8:52 ч. лицето е живо и не е починало. Кога е починало аз не знам“, посочи Искра Фидосова пред NOVA.

Справка в имотния регистър показва, че Виолета Каменова се сдобива с 2 къщи, 4 декара двор и около 35 декара земеделска земя. Твърди, че 6 дни преди да почине, Цветанка Лазарова я е упълномощила да се разпорежда с имуществото ѝ. Пълномощното е заверено с пръстов отпечатък при същия нотариус, който изповядва и последвалата сделка – Искра Фидосова.

„Упълномощителят Цветанка Иванова Лазарова е била в нотариалната кантора на 27.11.2019 г. Спомням си случая тъй като жената прекара малко повече от 3 часа в кантората ми. Инвалид, трудно подвижна, качихме я с асансьора на столче, докато изготвим пълномощно и комплект декларации“, разказа Фидосова.

„Слязоха три жени при нея, защото жената не можа да се качи, тя е с отрязан крак. Не можеше да се подписва, ами като жената слага пръста си на нещо като печат и после на лист“, спомня си Виолета Каменова.

Според Фидосова състоянието ѝ е наложило да не се подпише, а да сложи пръстов отпечатък. „Толкова ѝ трепереха ръцете, че тя не беше в състояние физически да си изпише буквичка или цяло име“, обясни тя.

Споделя, че го е описала в протокол. „Всичко е описано в регистър, но не мога за 5 минути да отворя 50 места. Спомням си случая, защото скоро след това имах писмо за обяснение“, допълни нотариусът.

Младенка Йорданова е братовчедка на починалата жена. Тя е и една от наследниците ѝ. Разбира за смъртта ѝ месец по-късно. Разказва, че след като са починали съпругът ѝ и синовете ѝ, Цветанка е останала напълно сама. Нямала и внуци. Била на инвалидна количка от няколко години.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ