Обрат! Самоотбрана спасява барикадиралия се Станко. Простреляните мълчат като риби

Image_15587140_40_0

Със самоотбрана може да се измъкне барикадиралият се в Стара Загора Станко Желязков, предава „България Днес“! Той се затвори в помещение в града на липите в сряда, след като простреля двама мъже, но полицията за броени часове овладя кризата.

Двамата се оказват лихвари, които го причакват маскирани с качулки във вторник вечерта в тъмницата с палки или бухалки. Станко ги предупреждава, че ще стреля, но те не спират да вървят към него. Тогава той стреля срещу единия непознат, който инстинктивно си вдига ръката и така куршумът се плъзга към лакътя и раздробява костите. Вторият мъж е прострелян в корема.

„Ще се прецени какво да е обвинението в зависимост от средствата и начина на извършване на престъплението. Може то да е при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Засега по преценка на наблюдаващия прокурор производството се води за опит за убийство, защото е стреляно с огнестрелно оръжие в жизненоважен орган“, разкри пред вестника окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. От думите му става ясно, че Станко може и да се измъкне от по-тежко наказание, ако се окаже, че е действал при самозащита. Това ще се доказва от балистичната експертиза.

Междувременно обвинения се готвят за двамата простреляни. Те мълчат като риби за стрелбата, но полицията знае за кой лихвар работят и по всяка вероятност от болничната стая ще се озоват зад решетките. Пред криминалистите те твърдят, че не знаят кой ги е прострелял и че просто са се разхождали.

Мястото, където става екшънът, е барата за пране на черги и килими, която Станко Желязков държи със сина си Радослав и където всъщност живее. Именно там Станко се барикадира в продължение на няколко часа и вдигна на крак цялата старозагорска полиция, екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма, психолози, обучени кучета и др. Районът е отцепен с часове, докато опитни ченгета успяват да убедят мъжа да излезе и да се предаде. В преговорите участват жена му и синът му.

От справката за съдимост лъснали старите „подвизи“ на Желязков. Сред богатата криминална биография на главния герой от екшъна се забелязват присъда за участие в престъпна група за лихварство и обвинения за подбуждане към убийство.

В края на 2011 г. при акция „Лихварите“ в Стара Загора са задържани местен адвокат, брат му, Станко Желязков и още четирима като престъпна група, печелила от сделки с имоти и незаконна банкова дейност. Бандата действа от май 2004 г. до октомври 2011 г.

При тараша на ползваните офиси, склад, заложни къщи и жилища са иззети счетоводна документация, записи на заповеди, договори за заем, договорни ипотеки. Открит е архив с документи за незаконна банкова дейност на групата за последните шест години. Дружествата, от които са отпускани заеми срещу висока лихва, не са имали лиценз за такава дейност.

Установени са над 400 клиенти на задържаните, над 200 вписани ипотеки на имоти, които са собственост на длъжници на групата, записи на заповеди и договорни ипотеки. С натрупаните авоари групата учредява ново дружество, което получава лиценз. По първоначални данни реализираната печалба от групата е за над 3 млн. лева, съобщават тогава разследващите.

Делото е внесено в тогавашния специализиран съд през 2015 г., а през 2018 г. подсъдимите сключват споразумения. Станко се договаря за 1 г. затвор на общ режим, на колкото се равнява и престоят му в ареста.

Междувременно през 2017 г. Станко Желязков е обвинен за подбуждане към убийство. Според прокуратурата той желаел смъртта на 85-годишен италианец. Миланският милионер Франческо Пучини живеел с 20 години по-младата от него българка Емилия. Тя от своя страна си хванала за любовник 29-годишния старозагорец Господин Павлов, който се оказва приятел на Станко.

Когато разбира за милионера, Станко предлага на авера си да навие бабата да приспи завинаги дъртия богаташ. Само една от къщите му в центъра на Милано се оценява на 1,5 млн. евро. Преди престъпната схема да проработи, идеята на Станко стига до криминалистите и те го арестуват.

При справка се разбира, че срещу тандема Желязков-Павлов има повдигнато и обвинение за измама в особено големи размери. То е, че в периода януари 2016 г. – март 2017 г. двамата са измъкнали от старозагорец 110 хиляди лева и 5500 евро.

Малко преди ареста по италианската афера неизвестни запалват барата на Станко, като унищожават сума ти килими и черги, оставени за пране. Извършителят остава неизвестен.

На името на Станко Желязков са регистрирани 4 фирми, една от които е заложната къща „Експрес 2017“, сочи проверка в Търговския регистър. „От лихвар да станеш длъжник – лесно се минава от единия на другия бряг“, коментират познати на осъждания заралия. По думите им той си имал своите житейски перипетии, заради които е стигнал дотам.

Търси медиите

При последните му две срещи с полиция и прокуратура на Станко все му се приказва. Когато го вкарват в съдебната зала за мярката за неотклонение по италианската афера, той иска да говори пред журналисти. Охраната не му позволява. Същото се разиграва и в сряда по време на кризата с барикадата. За да бъде изведен от барата, крими героят настоява да даде изявление пред медиите. Ченгетата не му предоставят такава възможност.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ